Kennisplatform voor noord holland

Zestig Afrikaanse en Europese museumdirecteuren komen samen

Geplaatst op 8 mei 2023
Zestig Afrikaanse en Europese museumdirecteuren komen samen

Het Nationaal Museum van Wereldculturen, bestaande uit Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, organiseerde samen met een kleine groep Afrikaanse en Europese musea een internationaal forum dat 60 Afrikaanse en Europese museumdirecteuren uit 38 landen bijeenbracht om samenwerkingsverbanden tussen musea in Afrika en Europa te versterken en woonde deze ook bij. The Museum of Black Civilisations was gastheer van dit evenement dat plaatsvond in Dakar, Senegal, van 25 tot 27 april 2023.

Het doel van deze eerste editie was het opzetten van een netwerk dat een ambitieus multilateraal partnerschapsprogramma tussen musea in Afrika en Europa zal uitvoeren.

Tijdens de bijeenkomst in Dakar hebben museumdirecteuren gezamenlijk de prioriteiten van een dergelijk programma bepaald. Zij legden de basis voor het creëren van een kader voor uitwisseling en wederzijdse steun, het smeden van duurzame banden tussen musea en het versterken van hun rol in de samenleving. Zij gingen in gesprek met potentiële supporters die kunnen bijdragen aan de duurzaamheid ervan.

“Het samenbrengen van 60 museumdirecteuren uit Afrika en Europa is een historische gebeurtenis. In Dakar werd een netwerk geboren; een forum dat musea en partners in staat stelt een gezamenlijke toekomst te smeden. Een grote stap voorwaarts, met een lange en spannende weg voor ons om het wederzijds begrip te bevorderen”, aldus Hamady Bocoum, directeur van het Museum van Zwarte Beschavingen van Dakar en voorzitter van de stuurgroep, en Guido Gryseels, vice-voorzitter van de stuurgroep. 

Verklaring van Dakar

Drie grote thema’s werden besproken om de musea van morgen op te bouwen: Collecties, Tentoonstellingen en Empowerment.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: