Kennisplatform voor noord holland

Zet een butler in tijdens wegwerkzaamheden

Geplaatst op 21 april 2021
Zet een butler in tijdens wegwerkzaamheden

Het volledig herinrichten van riolering en wegen rondom een dorpskern vraagt veel van de omwonenden. Hoe wordt de omgeving meegenomen in de plannen en planning? Hoe zorg je ervoor dat vragen vooraf worden ondervangen en bewoners actief meedenken? Strukton denkt mee en ontzorgt de opdrachtgever door de inzet van een butler.

In Breezand was onderhoud van de riolering en het wegdek nodig van de twee belangrijkste verkeersroutes van het dorp. Een grote klus van ruim 4.500 ton asfalt en 1.400 meter aan riolering. De nadrukkelijke wens vanuit de opdrachtgever, gemeente Hollands Kroon, is minimale overlast voor de omwonenden. Onder andere door goede bereikbaarheid van woningen en bedrijven en het zo vroeg mogelijk ondervangen van klachten en vragen vanuit de omgeving. Strukton sloot als beste aan op de wensen vanuit gemeente Hollands Kroon en won deze EMVI-aanvraag.

Butler

“Om de omgeving mee te nemen in onze planning en plannen ga ik veertien dagen voor aanvang van de werkzaamheden langs bij de omwonenden. Door informatie te geven en vragen te beantwoorden ondervang ik al veel onrust”, aldus Wiljan van Splunter. Wiljan is de butler van dit project ofwel de steward, zoals collega’s hem noemen. Hij komt veertien dagen en de dag voorafgaand aan de werkzaamheden aan de deur bij omwonenden en bedrijven. Iedere week verzorgt hij de nieuwsbrief en beantwoordt hij vragen tijdens het inloopspreekuur op dinsdag. “In mijn rol ben ik soms net een sociaal werker” zegt hij lachend. Naast zijn sociale kant is hij, met ruim 28 jaar aan ervaring in de civiele wereld, een technische professional.

Opdrachtgever ontlasten

“In deze samenwerking vallen de puzzelstukjes mooi in elkaar”, aldus Niels Groen van gemeente Hollands Kroon. “Wij zijn ruim een jaar bezig met voorbereidingen en betrekken de omgeving actief met onder andere bewonersavonden. In de uitvoering wordt dit voortgezet door Strukton met de inzet van de butler. Zo worden veel vragen afgevangen die anders bij de gemeente terecht waren gekomen.”

Bereikbaarheid

Eerder heeft Strukton het principe van de butler toegepast voor gemeente SED, in Hem, ook daar was het een groot succes. Doordat de omgeving meewerkt kunnen wij soepel doorwerken, aldus Mike Verlaat, senior werkvoorbereider bij Strukton. De auto’s zijn al van de weg en klachten zijn vooraf getackeld. “Om de huizen en bedrijven bereikbaar te houden, werken wij in fases. Aan het einde van de werkdag is de weg weer dicht zodat iedereen thuis kan komen. Ook dat draagt bij aan een fijne samenwerking tussen omgeving, opdrachtgever en uitvoerders.”

Geen verrassingen

Wiljan van Splunter belt lachend aan de deur bij mevrouw. “Daar ben ik weer” zegt Wiljan vrolijk wanneer de deur wordt open gedaan. De reactie van de inwoonster van Breezand is positief: “Fijn om op de hoogte te zijn. Je komt dan niet voor verrassingen te staan.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: