Kennisplatform voor noord holland

Zo bespaar je op je nieuwe hardhouten vloer

Geplaatst op 1 augustus 2023

Sommige vloeren kunnen erg duur zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de gietvloer prijs, terwijl een hardhouten vloer vaak zelfs nog duurder is. Een paar tips over hardhouten vloeren kunnen je gelukkig wel geld besparen. Planning vooraf zorgt ervoor dat je de juiste hardhouten vloeren krijgt voor je budget en levensstijl. De enige investering vooraf die je hoeft te doen, is je persoonlijke tijd. Pas in deze periode de volgende tips toe om optimaal te besparen op de aankoop van je nieuwe hardhouten vloer. 

Kies de juiste houtsoort

De houtsoort die je kiest, kan je budget negatief of positief beïnvloeden. Sommige houtsoorten zijn namelijk duurder dan andere. Hieronder noemen we een stappenplan waarmee je het beste houttype kiest. 

 • Uitgangspunt: Ga met je hartenwens mee bij de keuze van de houtsoort die je wenst.
 • Vergelijken: Doe vergelijkende prijzen van drie tot vijf leveranciers.
 • Verzoenen: Zodra je schattingen hebt voor de initiële kosten voor de wens van je hart, is het tijd om te verzoenen met je budget.
 • Compromis: Als je geen compromis wilt sluiten over de houtsoort die je wilt, is het tijd om creatief te worden, zodat je binnen je budget kunt blijven en de vloer kunt krijgen die je wilt.

Stel een budget in

Het volgende dat je wilt doen, is een budget instellen. Je kunt tienduizenden euro’s uitgeven aan een hardhouten vloerenproject voor het hele huis, maar als je een budget vaststelt, kun je die kosten laten leeglopen.

 • Werk binnen je budget en maak geen uitzonderingen.
 • Zoek naar alternatieve manieren om te krijgen wat je wilt. Sta open voor een andere vloer voor de hoofdverdieping dan de bovenverdieping.

Bereid de installatie zelf voor

Een geweldige manier om geld te besparen op hardhouten vloeren, is door al het voorbereidende werk zelf te doen. Dit kan de initiële kosten verlagen terwijl je de installatie aan professionals overlaat. Sommige voorbereidende werkzaamheden kunnen zijn:

 • Vloerbedekking en pad verscheuren
 • Eventuele ondervloer repareren en/of vervangen
 • Het leggen van de ondervloer voor de ondervloer
 • Nieuwe ondervloer leggen
 • Kwartronde lijst verwijderen en vervangen

Werk in zones

Een andere manier om precies te krijgen wat je wilt, is door in fasen te werken. Dit kan zo simpel zijn als het opdelen van je huis in zones, zoals we hieronder uitleggen: 

Zone één

Dit gebied moet de hoofdingang omvatten, zoals de foyer. Een gang, nis en/of trap die uit deze entree leidt zijn inbegrepen.

Zone twee

Alle kamers die vanuit de foyer te zien zijn, moeten in je eerste planning worden opgenomen, zoals een woonkamer, eetkamer en/of keuken.

Zone drie

Dit gebied moet alle overgebleven kamers op de eerste verdieping bevatten, zoals een half bad, pantry of wasruimte.

Zone vier

Als je huis twee niveaus heeft, moeten de gang op de bovenverdieping , de overloop en de kamers in deze zone worden opgenomen. Afhankelijk van je budget moet je mogelijk opsplitsen in kleinere zones.

Zone vijf

Alles wat overblijft gaat naar deze zone, zoals een onafgemaakte kelder of bonuskamer boven de garage.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: