Kennisplatform voor noord holland

Zuidas Today toont veelzijdigheid werk- en woongebied: ‘Dit is óók Zuidas: mensen ontmoeten en helpen elkaar’

Geplaatst op 13 juni 2023
Zuidas Today toont veelzijdigheid werk- en woongebied: ‘Dit is óók Zuidas: mensen ontmoeten en helpen elkaar’

Verbindingsmakelaar Ruth Jansen (63) heeft sinds 2008 een eigen bedrijf op de Zuidas en woont er sinds 2014. Haar missie is het eenzijdige beeld veranderen dat veel mensen hebben van de Zuidas. Daarvoor richtte ze het platform Zuidas Today op. “Alle clichés kloppen, maar er is ook een menselijke maat. We maken een tweewekelijkse talkshow en organiseren veel evenementen, om verbindingen tot stand te brengen tussen mensen die hier werken en wonen én met mensen van buiten de wijk.”  

In die hoedanigheid kwam Ruth zes jaar geleden in contact met Merijn van den Bergh, directeur van Circl; destijds het spiksplinternieuwe circulaire paviljoen van ABN AMRO op de Zuidas. “Met deze ontmoetingsplaats wilden zij óók mensen samenbrengen. Daarom zijn we gaan samenwerken.” Toen Circl nog een bouwput was, hielden Ruth en Merijn er al een picknick voor wijkbewoners, met hulp van andere lokale ondernemers. “Mensen realiseren zich vaak niet dat de Zuidas niet alleen een werkgebied is, er wonen ook heel veel mensen. Het is zelfs een woongroeigebied: de komende jaren komen er wel 10.000 woningen bij.”

Na de geslaagde picknick trokken Circl en Zuidas Today vaak samen op als partners. “Tijdens de coronaperiode vroeg Merijn mij bijvoorbeeld of ik ideeën had voor een nieuwe programmering in de rooftopbar van Circl. Vanuit deze prachtige bar kijk je uit op de skyline van de Zuidas. We besloten hier de Zuidas Today Talkshow te gaan organiseren.”

Zuidas Today Talkshow

Voor deze talkshow worden vertegenwoordigers van bedrijven uit de wijk uitgenodigd, maar ook bewoners. “Het is echt een platform waar mensen hun gezicht kunnen laten zien en hun stem kunnen laten horen.” Voordat ze in de uitzending komen, nodigt Ruth zakenmensen eerst bij haar thuis uit. “Eten is de rode draad in mijn leven: eten verbindt. Bij een heerlijke door mij zelfgemaakte Indische maaltijd komen mensen helemaal los. Ze vertellen verhalen die ze normaal gesproken niet snel zouden delen. In de talkshow wordt daardoor ook veel gedeeld. Grote bedrijven die je alleen van naam kent, krijgen zo een persoonlijk gezicht. Daardoor denken mensen, als ze bijvoorbeeld een advocaat nodig hebben: ‘Oh, dat is die leuke vent die in Zuidas Today zat. Die moeten we hebben!’ De menselijke maat die op de Zuidas echt aanwezig is, wordt zichtbaar in onze talkshow. We behandelen ook hele luchtige onderwerpen hoor: we vragen bewoners bijvoorbeeld waarom ze hier zijn komen wonen en wat hun favoriete plek in de wijk is.”

Van Circl naar WTC

Op 16 juni vond de laatste talkshow in Circl plaats. “Vanaf september houden we de talkshow in Tower Ten, de nieuwe toren van WTC Amsterdam. Ook een fantastische locatie. We hebben een samenwerking met Vebego, een groot bedrijf in facility en hospitality. Zij huren een prachtige ruimte in Tower Ten en daarvan mogen wij gebruikmaken.”

Zaadje Circl waaiert uit

De reden voor de verhuizing is dat Circl stopt als paviljoen op de Zuidas. “Eind juni wordt het ontmanteld. Het is een circulair gebouw, dus de afzonderlijke componenten kunnen elders hergebruikt worden. Maar de ziel van Circl blijft hier op de Zuidas: het gedachtegoed staat. Het zaadje van Circl is gezaaid op de Zuidas en waaiert nu uit. Zo zien wij het.”

Verleden, heden en toekomst

De fotosessie bij dit artikel is er dan ook één waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. “De ontmoeting tussen mij en Merijn zes jaar geleden was liefde op het eerste gezicht, wat onze gezamenlijke drive voor het verbinding maken tussen mensen betreft. We hebben echt als partners samengewerkt en daar ben ik enorm dankbaar voor. Daarom sta ik   ook op de foto in Circl, hier is het allemaal begonnen.”
Ruth ontmoette tijdens een netwerkevent op de Zuidas ook Huib Boissevain, CEO en eigenaar van Annexum. Dit bedrijf, eveneens gevestigd in het WTC, biedt vastgoedbeleggingsfondsen voor particulieren. “Huib is mijn mentor en mijn ‘grote broer’. Hij ziet mijn passie voor het verbinden van mensen en gelooft in wat we doen met Zuidas Today. Hij steunt mij, ook mentaal. Ik sta met hem op de foto in het WTC omdat ik wil laten zien: dit is óók Zuidas, een plek waar mensen elkaar ontmoeten en helpen.”

Het is echt Ruths missie om het beeld dat veel mensen van de Zuidas hebben, te veranderen. “Het is zo’n unieke, diverse en internationaal georiënteerde plek. Er wonen heel veel gezinnen en we hebben wel drie parken, maar je bent ook in zes minuten op Schiphol en in vijf minuten bij het Museumkwartier. Er is geen enkele andere wereldstad met zoveel cultuur op één vierkante kilometer. Dat is bijzonder en daar mogen we trots op zijn. Er is nog een andere kant: in Amsterdam-Zuid is veel verborgen armoede. Samen met Merijn heb ik dan ook veel georganiseerd voor bijvoorbeeld mensen die gebruikmaken van de Voedselbank. Zuidas Today heeft een commerciële en een sociale component, maar zeker ook een maatschappelijke.”

Draagvlak voor verdraagzaamheid

Ruth is bijna 64 jaar, maar naar eigen zeggen nog lang niet uitgegroeid. “Mijn ambitie is om meer verbinding te krijgen met de rest van Amsterdam en de regio Groot-Amsterdam. Als je elkaar beter kent, creëer je namelijk draagvlak voor verdraagzaamheid. Daar kunnen we echt wel wat meer van gebruiken!” Ze besluit: “Je kunt ook niks doen, maar dat zit niet in mij. En ik doe niets alleen: we doen het samen. Ik ben Merijn en Huib en nog zoveel andere mensen zó dankbaar. Ik ben trots op wat we met z’n allen bereikt hebben. De wereld ligt aan onze voeten en we gaan gewoon door.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: