Kennisplatform voor noord holland

Zuidoost City: ‘We willen dit gebied voor iedereen sterker maken’

Geplaatst op 12 oktober 2021
Zuidoost City Eric van den Burg en Saskia Bosnie

Amsterdam Zuidoost is een enorm divers gebied en dat komt terug in het beeldmerk van de nieuwe publiek-private organisatie Zuidoost City. De fusie van Bedrijvenvereniging VAZO, Bureau citymarketing ZuidoostPartners en ZO!City heeft geleid tot een sterke nieuwe club, met mensen die staan te trappelen om Zuidoost gezamenlijk beter op de kaart te zetten.

Directeur Saskia Bosnie heeft een bouwkundige- en stadssociologische achtergrond en kan niet wachten om ‘het DNA van Zuidoost met de betrokkenen op te plussen’. Ze is ervan overtuigd dat de fusie van de drie organisaties heeft gezorgd voor een nóg sterkere organisatie. “We kunnen de belangen van alle partijen in Zuidoost nog beter coördineren en hebben een nauwe samenwerking met gemeente Amsterdam. Struikelblokken kunnen we snel oplossen.”

40.000 woningen

De nieuwe voorzitter van de gedreven club is Eric van der Burg, Eerste Kamerlid en oud-bestuurder van Amsterdam Zuidoost. De plannen om 40.000 nieuwe woningen te bouwen in Zuidoost ziet hij als een enorme kans. “Voor de coronacrisis ging het verschrikkelijk goed met de economie in Amsterdam en omstreken, nu slaat de dip toe. Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden, voor bedrijven is het enorm lastig om werknemers te vinden. Als wij erin slagen om een match te maken – voor een mkb-er die een werknemer zoekt voor 20 uur per week, maar ook voor een groot bedrijf dat 100 mensen zoekt – doen we niet alleen iets voor die bedrijven maar ook voor de bewoners. Wie werk heeft, krijgt een betere uitgangspositie.”


Drie hoofdtaken

Zuidoost City ziet 2021 als bouwjaar. De organisatie heeft drie hoofdtaken. Bosnie: “De eerste is Zuidoost beter op de kaart zetten. Dat doen we onder andere met ons nieuwe beeldmerk. Hierin herken je duidelijk het DNA van Zuidoost: zeer divers. We strijken dit beeldmerk als een deken uit over Zuidoost en verleiden bedrijven het ook te gaan gebruiken.”
De tweede hoofdtaak is het coördineren van de gebiedsontwikkeling. “Nu er zoveel woningen en kantoorruimtes bijkomen is het belangrijk om de koppelingen naar de buurt goed te doen en lokale ondernemers te begeleiden, zodat ze een plek kunnen krijgen in het vernieuwde gebied.” Ook de derde hoofdtaak is een belangrijke, benadrukt de directeur. “Het behartigen van de belangen van bedrijven: wat zijn de wensen en behoeftes van ondernemers? We hebben ongeveer 230 partners. Onder andere door het organiseren van bijeenkomsten maken we contact om te weten wat er allemaal speelt.”

De toekomst

Van der Burg hoopt dat het gebied over vijf jaar floreert. “Door de sterkere combinatie van werk- en woongebied neemt de levendigheid toe en kunnen mkb-bedrijven en start-ups beter doorgroeien.” Er is nog wel een enorme ‘gap’ wat betaalbaarheid betreft. Bosnie: “Daarom zitten we ook om tafel met beleggers en ontwikkelaars. Hoe kunnen we ondernemers helpen om deel uit te maken van de nieuwe voorzieningen, hoe groeien zij daar naartoe?” Van der Burg: “Ontwikkelaars zijn daar steeds meer ontvankelijk voor: zij hebben ook belang bij een levendige buurt waar het na vijf uur niet meteen stil en donker is. Diversiteit in je ondernemersbestand is belangrijk.”
In het Masterplan voor Zuidoost wordt daarnaast zwaar ingezet op de ontwikkeling van jongeren. Bosnie: “We hebben de hoogste werkeloosheid maar zijn ook hét economische centrum van Nederland, waar het meeste geld wordt verdiend. Hoe brengen we die twee factoren bij elkaar?”


Flink aan de slag

Er is nogal wat te doen dus. Toch zijn de voorzitter en directeur vooral heel enthousiast. Bosnie: “Dit voelt voor mij als een onwijs belangrijke taak. We kunnen niet alles meteen oplossen en doen zeker aan verwachtingsmanagement, maar we willen echt resultaat behalen. We gaan flink aan de slag met alle partijen.” Van der Burg: “Mijn huis staat in Amsterdam-Noord, maar mijn thuis is Zuidoost. Heerlijk om samen te kijken hoe we dit gebied voor iedereen sterker kunnen maken!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: