Kennisplatform voor noord holland

35 jaar Nationale Herdenking

Geplaatst op 18 april 2023
35 jaar Nationale Herdenking

Ter ere van het 35-jarig jubileum van de Nationale Herdenking op de Dam krijgen bewoners en bezoekers van Amsterdam de mogelijkheid om op 5 en 6 mei een kijkje te nemen achter de schermen van de organisatie van de Herdenking. Op beide dagen opent Koninklijke Industriële Groote Club (IGC) haar deuren en krijgt u antwoord op vragen als ‘waar bevindt zich het commandocentrum van de politie’ en ‘wat gebeurt er direct na de twee minuten stilte aan de Dam?’. Leden van sociëteit en businessclub IGC verzorgen doorlopend gratis rondleidingen door het normaal besloten Clubgebouw.

Vanaf 1988 is de organisatie van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met ingang van dat jaar valt ook het besluit om de herdenking van vier uur ’s middags te verplaatsen naar acht uur ’s avonds, met om klokslag acht uur de twee minuten stilte. Sinds de start van de Nationale Herdenking in 1988 heeft IGC ieder jaar haar gebouw opengesteld voor de medewerkers van het Nationaal Comité en zijn genodigden.

Foto-expositie groot onderhoud Nationaal Monument

Naast het kijkje achter de schermen krijgt u ook een indruk van het groot onderhoud van het Nationaal Monument, dat afgelopen jaar plaatsvond. Fotograaf Jelle Verhoeks heeft van maart 2022 t/m februari 2023 de werkzaamheden aan het monument in beeld gebracht. Op basis van deze foto-expositie krijgt u een indruk wat hier allemaal bij kwam kijken. Van steigerbouw tot werkplaats en van tijdelijke expositiewand tot de herbouw. Jelle Verhoeks heeft dit alles op stijlvolle wijze in beeld gebracht.  

Tijdens de rondleiding door de 110-jaar oude Club ziet u de katheder van de Nationale Herdenking, loopt u door de ruimten waar de Koning en de Koningin met kransleggers in gesprek gaan, ziet u uiteenlopende foto’s van de herdenking en heeft u een goed uitzicht op de Dam en het Nationaal Monument.

Foto: Martijn Beekman

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: