Kennisplatform voor noord holland

Agri Treat Projects: ‘Bolcoating is dé oplossing voor bollentelers’

Geplaatst op 13 november 2019
Agri Treat Projects

“Ik woon al mijn hele leven tussen de bollen. Ik zou het zonde vinden als de bloembollen uit de kop van Noord-Holland zouden moeten verdwijnen vanwege regelgeving rond bestrijdingsmiddelen.” Aan het woord is Ed Nobel van Agri Treat Projects uit Oterleek, uitvinder en ontwikkelaar van Bolcoating.

Drie jaar geleden begon Nobel met Agri Treat Projects. “Ik heb 23 jaar bij Incotec gewerkt en was zodoende al bekend met het coaten van zaaizaden, ik wilde dat ook voor bloembollen gaan doen. De markt voor bollentelers staat onder druk: er wordt met gewasbestrijdingsmiddelen gewerkt die steeds kritischer worden gevolgd en waarvan men vindt dat er minder emissie moet plaatsvinden.” Door middel van dompelen, schuimen en douchen worden normaliter middelen tegen onder andere schimmels aangebracht op plantgoed voor bollen. “Dit kan nalekken: de kist waarin de bollen zitten wordt nat, de mensen die ermee werken komen ermee in contact, de loods wordt ermee besmet en, als het van het erf spoelt, komt het ook in het slootwater.”

Exacte dosering met machine

Om bloembollen toch tegen schimmels te beschermen ontwikkelde Ed Nobel een droge coating. Een machine wordt ontwikkeld in samenwerking met Machinefabriek Akerboom B.V. die de coating exact doseert en vele bollen tegelijk een zo droog mogelijke behandeling geeft. “Veel bestrijdingsmiddelen kunnen niet eerder dan 24 uur voor het planten worden gebruikt om hun werk te kunnen doen. Bolcoating kan tot twee maanden van tevoren worden aangebracht. De coating hecht zich aan de bol en is volledig biologisch afbreekbaar: nadat het zijn werk heeft gedaan wordt het product in de grond afgebroken.” 

De kracht van het systeem bestaat uit zowel de coating als de machine. “De coating heb ik ontwikkeld in samenwerking met meerdere partijen: zo heb ik een vaste leverancier die de grondstoffen levert. De machine is nodig om de coating juist te kunnen doseren, en om op grote schaal bloembollen te kunnen behandelen.”

Klaar voor de markt

De afgelopen jaren werden er volop testen gedaan met het product en een prototype machine. “De resultaten zijn compleet vergelijkbaar met het resultaat na de bekende dompelmethode: de coating levert een goede kwaliteit gezonde bollen op, vrij van schimmels.” Behalve dat de coating niet nalekt, geeft het ontbreken van emissie de coating een extra voordeel. “De uitstoot die ‘natte’ bestrijdingsmiddelen veroorzaken, en waar de overheid extra alert op is, ontbreekt bijna volledig bij de bolcoating.”

Nobel is dan ook veelvuldig ‘de boer op’ om telers ervan te overtuigen over te stappen op de coating en de benodigde machine.  “Op de mechanisatiebeurs in Vijfhuizen in januari willen we de machine presenteren. Vanaf het volgende plantseizoen, in oktober 2020, kunnen telers er volop gebruik van maken. Door te investeren in kwaliteit, besparen de telers straks enorm op personeels- en logistieke kosten. De betrouwbare effectiviteit van de bolcoating stelt de toekomst van bollentelers veilig, daar ben ik van overtuigd.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: