Kennisplatform voor noord holland

Alcmaria: Werken aan een schone toekomst

Geplaatst op 9 juli 2021
Alcmaria: Werken aan een schone toekomst

Duurzaamheid: een breder containerbegrip is nauwelijks denkbaar. Bij het Alkmaarse schoonmaakbedrijf Alcmaria nemen ze dat ‘brede’ nogal letterlijk. Duurzaamheid zit in vrijwel alle bedrijfsaspecten verweven. “Wat ons betreft is dat de enige weg met serieuze toekomstkansen.”

En dus dragen alle schoonmaakmiddelen het ECO-label, wordt het hoofdkantoor verwarmd met restwarmte van HVC, is het volledig gasloos, liggen op het dak nog eens honderd zonnepanelen, en rijden de medewerkers van Alcmaria steeds vaker in hybride bedrijfsbussen en auto’s. Eén bedrijfsbus is zelfs helemaal elektrisch. En zo is er nog wel meer.

Slimme verneveling

“We streven ernaar het gebruik van schoonmaakmiddelen elk jaar drie procent terug te dringen. Klinkt misschien gek, maar door teveel schoonmaakmiddel te gebruiken wordt iets niet per se schoner. Integendeel: er blijft dan vaak een zeeplaagje achter waar je vooral last van hebt”, vertelt Ruben Korver, bij Alcmaria werkzaam als planner en controller. Concrete voorbeelden daarvan zijn de doseerflacon en de SupraTrap. “Met de doseerflacon gebruik je altijd precies de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel. En de SupraTrap is – zoals de naam al doet vermoeden – speciaal ontworpen voor de optimale reiniging van trappenhuizen”, zegt Korver. Die laatste methode werkt volgens een uitgekiend systeem waarbij het schoonmaakmiddel in een exacte dosis verneveld wordt over de trappen. Na een korte inwerktijd ‘mopt’ de medewerker de trappen efficiënt schoon. Dweilen hoeft niet meer. “Deze methode is arbotechnisch én wat schoonmaakresultaat betreft veel effectiever dan het reguliere stofzuigen en dweilen. En doordat er een minimale hoeveelheid water en reinigingsmiddel nodig is ook nog eens beter voor het milieu.”

Langdurige relatie

Wat bij Alcmaria trouwens met stip op één staat is een goede en langdurige relatie met hun klanten. “Bij sommige bedrijven komen we al ruim twintig jaar! We maken schoon in kantoren, voor VvE’s, bij scholen, zorginstellingen en overheidsinstanties.” De klanten delen die eerste plaats met de medewerkers. “Onze mensen geven de volle honderd procent om goed werk en dito service te leveren. Natuurlijk maken wij er ons dan ook hard voor dat zij een mooie job hebben en eer halen uit hun werk. Onze mensen werken net zo hard mee aan het succes van ons bedrijf. En dus investeren we in vakopleidingen, cursussen en uitstekende werkomstandigheden”, legt Korver uit.

Dat de tweehonderd medewerkers gemiddeld vier jaar fulltime of parttime in dienst zijn is dan ook geen verrassing. “Sommigen werken hier al decennia en zijn intern opgeklommen. Het blijft wel een uitdaging om nieuw personeel te vinden. Wij groeien gestaag door en de krapte op de arbeidsmarkt vereist continu onze aandacht.” Alcmaria begeleidt nieuwe medewerkers intensief bij de start van hun job. “Ze worden goed geïnstrueerd in het duurzame gebruik van schoonmaakmiddelen en materialen en het op een juiste manier scheiden van de afvalstromen. Duurzaamheid moet immers juist op de werkvloer worden gerealiseerd.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: