Kennisplatform voor noord holland

Alkmaar op de kaart

Geplaatst op 14 november 2019
Alkmaar op de kaart

Ondernemers in Alkmaar opgelet: Alkmaar is dit jaar niet alleen uitgeroepen tot de MKB-vriendelijkste gemeente van Noord-Holland, de stad voert ook een proactief promotiebeleid. “We zetten Alkmaar op de kaart. Daar profiteert elke ondernemer van.”

De komende jaren staat er in Alkmaar van alles te gebeuren. De stad gaat groeien. “Er komen 15.000 woningen bij en daarmee circa 25.000 bewoners. Daar moet je als stad wat mee. Maar ook als bedrijfsleven en onderwijs. Want die 25.000 mensen zijn werknemer, ondernemer, student en consument. Tel uit je winst.” Wethouder Pieter Dijkman heeft onder meer Economische Zaken in zijn portefeuille en heeft de bedrijven in zijn stad goed op zijn netvlies.

De geplande 15.000 woningen komen deels op bestaande bedrijventerreinen langs het Noordhollandsch Kanaal, zo staat in de recent vastgelegde Kanaalvisie. Daarbij wordt gezocht naar de combinatie van wonen en werken. Bedrijven en woningen zo dicht bij elkaar, gaat dat niet wringen? Dijkman: “Ik zie het vooral als startpunt voor een dialoog met de ondernemers. Het is zeker niet zo dat de gemeente bedrijven gaat dwingen om te vertrekken, integendeel. We willen juist het gesprek aangaan over groeikansen, investeringen en de toekomst. Het laatste dat wij willen is bedrijven de stad uitjagen. Wij gaan proactief het gesprek aan.”

Citymarketing

En zo heeft het stadsbestuur het ook verwoord in de beleidsvisie. “Alkmaar bouwt voor iedereen, heeft de bereikbaarheid in balans, is economisch toekomstbestendig, is een vitale stad met toegankelijke voorzieningen die maatwerk levert en is een groene, klimaatadaptieve stad. Duidelijke doelen, waarvoor samenwerking tussen projectontwikkelaars, bedrijven, inwoners en bestuur noodzakelijk is”, zegt Dijkman. Citymarketing helpt goed om Alkmaar op de kaart te zetten. “Door evenementen als het EK wielrennen van deze zomer of de Victoriefeesten nu te organiseren creëer je een langetermijneffect waar iedereen van profiteert. In de eerste helft van 2019 hadden we een groei van 0,7 procent bezoekers, waar andere grote steden in dezelfde periode juist een krimp lieten zien van 3,5 procent.”

Energie & ICT

Als het gaat om grotere bedrijven, focust Alkmaar zich onder andere op twee clusters: energie en ICT. “De Boekelermeer trekt allerlei innovatieve bedrijven die zich bezighouden met circulariteit en groene energie. Zo heeft zich er een bedrijf gevestigd dat groen gas produceert uit biomassa en zelfs de bijproducten weet te vermarkten – geen afval dus en dé oplossing voor de vervanging van aardgas! Daar werken nu vijfentwintig mensen, en de verwachting is dat de onderneming snel verder gaat groeien.”
Ook voor ICT-bedrijven is Alkmaar een interessante stad. “In die sector zie je meer integratie tussen wonen en werken – zij hebben niet per se behoefte aan een bedrijventerrein. Voor die ondernemers geldt nog meer dat een stad ook op cultureel en recreatief vlak genoeg te bieden moet hebben. Daarnaast moeten er voldoende woningen zijn en uiteraard goed geschoolde medewerkers”, zegt Job Worm, accountmanager Ondernemersloket.

Ondernemersloket Alkmaar – Telefoon: 14 072.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: