Kennisplatform voor noord holland

Amsterdam grootste stijger op Genome-ranglijst, in top 15 van startup-ecosystemen ter wereld

Geplaatst op 10 mei 2019
Amsterdam grootste stijger op Genome-ranglijst

Amsterdam-StartupDelta staat in de top 15 van de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking die vandaag is uitgebracht. Amsterdam-StartupDelta kende de grootste stijging van de ranglijst, van #19 vorig jaar naar 15 dit jaar. De lijst wordt aangevoerd door Silicon Valley.

Naast Amsterdam staan vier Europese ecosystemen in de top 20: Londen (#3), Parijs (#9), Berlijn (#10), Stockholm (#11). Hieruit blijkt de groeiende kracht van de Europese startupscene, al blijft Nederland nog wel duidelijk achter bij met name Londen, Parijs en Stockholm.

De grootste toename van Amsterdam-StartupDelta is onder andere te danken aan de sterke groei van het aantal startups, maar ook aan de sterke prestaties in Life Sciences en Deep Tech. De groei van Amsterdam-StartupDelta wordt ook geholpen door twee miljard dollar aan beursgangen in 2018: Adyen (een Fintech-bedrijf dat nu bijna 23 miljard dollar waard is) en Elastic (een zoek- en databedrijf dat nu meer dan 6 miljard dollar waard is).

Verbeterpunten zijn er ook. Zo scoort Amsterdam-Delta bijvoorbeeld relatief laag op Marktbereik en Teamervaring. Zo zijn er nog te weinig Nederlandse startups die verkopen aan mondiale klanten, genormaliseerd per landelijke BBP en zijn er nog weinig medewerkers bij startups met eerdere startupervaring. Volgens Genome kan het daardoor voor Amsterdam-StartupDelta ‘een uitdaging zijn om een dergelijke productie van unicorns te handhaven’.

Special Envoy van StartupDelta, Constantijn van Oranje: “Het rapport is een mooi compliment voor iedereen die hard werkt aan het versterken van het Nederlandse startup-ecosysteem. Successen moet je vieren! We moeten echter ook erkennen dat de mooie exits van Adyen en Elastic niet kunnen verbloemen dat Nederland nog veel werk te verzetten heeft, vooral in de doorgroei van startups naar scale-ups, maar ook in het aantrekken en faciliteren van internationale talenten en investeerders.”

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat: “Het is goed om te zien dat het Nederlandse ecosysteem is gestegen naar de 15e plaats in de internationale ranglijst voor startup ecosystemen. Hiermee zijn we de snelste groeier in deze ranglijst. Dit laat zien dat ons startup en scale-up beleid effect heeft. Maar wij zijn er nog niet. Mijn ambitie blijft dat Nederland zich ontwikkelt tot één van de beste vijf ecosystemen ter wereld. Daarom kom ik rond de Global Entrepreneurship Summit met een nieuwe impuls om het ondernemersklimaat voor het opzetten en doorgroeien van startups en scale-ups te versterken.” Download het volledige rapport hier.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: