Kennisplatform voor noord holland

Amsterdamse haven krijgt aandacht die het verdient tijdens Zeehavendagen

Geplaatst op 28 juni 2022
Amsterdamse haven krijgt aandacht die het verdient tijdens Zeehavendagen

Amsterdam is de vierde haven van Europa en een professionele zeehaven moet Zeehavendagen hebben. Dat is althans de mening van Roel Mostert, manager van Amports, netwerk- en marketingorganisatie voor de havens in het Noordzeekanaalgebied. “Dit is hét moment om de bekendheid en vooral de positieve ontwikkelingen in de haven van Amsterdam op peil te brengen en te delen met een breed publiek.”

Om dat te bereiken organiseerde Amports samen met Port of Amsterdam en ORAM Ondernemend Amsterdam van 23 tot en met 26 juni de eerste editie van de Zeehavendagen Amsterdam.

Bijzondere samenwerking

Het was niet moeilijk om de tweehonderd havengerelateerde bedrijven in het Noordzeekanaalgebied te enthousiasmeren voor het evenement. Tot nu toe openen vijftig bedrijven hun deuren en geven rondleidingen of rondvaarten. Mostert: “Dat lukt niet altijd, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen, maar iedereen probeert er een mouw aan te passen. Het is bijzonder om te zien dat zoveel bedrijven hun deuren willen openen.” In de toekomst hoopt Mostert dat het lukt om nog meer bedrijven open te stellen en bedrijven geven ook aan dat te willen.

In hetzelfde weekend als de Zeehavendagen vindt het Havenfestival IJmuiden plaats. “We hebben een gezonde samenwerking en we hopen dat het elkaar versterkt”, zegt Mostert. Een bijzondere samenwerking is er met Stadsherstel Amsterdam. Die organiseert een wandeling langs havengerelateerde panden in de stad. De wandeling en het Zeehavenfestival starten bij het net teruggeplaatste NACO-huisje.

Van dichtbij beleven

Onder meer Damen Shiprepair en Oranjewerf, Containerterminal TMA Logistics en Tata Steel openen hun deuren voor publiek. Het Scheepvaartmuseum wordt een hub voor bezoekers. Daar is de tentoonstelling Amsterdam Havenstad te bezoeken en zijn bedrijven die hun terminal niet kunnen openen aanwezig op een kleine banenmarkt.

De Zeehavendagen wil inhoud bieden en laten zien wat er gebeurt in de haven. “We willen mensen kennis laten maken met het havengebied en de bedrijven. Het is geen feestje aan de kade”, benadrukt medewerker communicatie en evenementen Yasemin Demirtas, die is aangeschoven bij het gesprek. “Je merkt dat het gaat leven als je zo’n schroef of schip in het dok ziet. Dat proberen we te creëren voor de verschillende doelgroepen. Er is bijvoorbeeld een tekort aan technici. Hoe zorg je ervoor dat jongeren daarvoor kiezen? Door het te laten zien”, aldus Demirtas.

Ze wil ook het beeld van de vieze haven waarin je zwaar werk verricht, veranderen. “Die traditionele haven bestaat natuurlijk ook, maar de energietransitie creëert nieuwe banen en daar kun je echt een steentje bijdragen. Het werk is heel divers, van laboratoria tot op kantoor. We willen de drempel verlagen om eens te komen kijken.”

Werkgelegenheid

“De Zeehavendagen is echt een banenmarkt. De bedrijven die meedoen schreeuwen om personeel”, aldus Mostert. De website van de Zeehavendagen wordt de rest van het jaar ook een portaal met informatie en vacatures. Die informatie is nu versplinterd en komt niet aan bij werkzoekenden. Demirtas: “We gebruiken en organiseren de Zeehavendagen om mensen aan elkaar te verbinden.”

Onderscheidend

De Amsterdamse haven heeft een rijke historie. “Het was vierhonderd jaar geleden een glorieuze haven met fantastische bedrijven die nog steeds bestaan. De grootste olie- en cacaohaven word je ook niet zomaar. Daar excelleert Amsterdam al veel langer in dan Rotterdam”, geeft Mostert als voorbeeld.

Amsterdam kan, doordat het wat kleiner is, ook makkelijker verdiepen en sneller schakelen op innovatieve projecten. Demirtas: “Er zijn veel start-ups en circulaire bedrijven in papier, beton, plastic en zelfs koffiedik. Daar zet de haven op in. Er is ruimte voor dit soort bedrijven om zich verder te ontwikkelen. Aan de kade zal een groot hybride binnenvaartschip liggen waar we aandacht geven aan de schone scheepvaart”, noemt Mostert. Daar is iedere haven wel mee bezig, maar Amsterdam is daar volgens hem wel vooruitstrevend in.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: