Kennisplatform voor noord holland

Amsterdamse ouderen luiden noodklok: “Isolement van tienduizenden ouderen dreigt”

Geplaatst op 30 december 2024

De gemeente Amsterdam moet meer seniorenwoningen realiseren, het verhuisproces versimpelen en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verbeteren. Deze punten vormen de kern van het manifest ‘Help! Ouderen’ dat Cliëntenbelang Amsterdam met ouderenorganisaties, bewonersgroepen en huurdersorganisaties heeft opgesteld. 9 oktober jl. overhandigde directeur-bestuurder Lindy van Vliet met een groep ouderen het manifest aan wethouder Scholtes (Zorg) en de gemeenteraad. “Anders dreigt een grijze ramp”, volgens de opstellers van het manifest. Er zijn daarom snel noodmaatregelen nodig om de vergrijzingsgolf op te vangen.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er nu al 18.000 ‘minder mobiele’ 75-plussers zijn die in een woning met trappen wonen. En gezien de vergrijzing wordt deze groep alleen maar groter. “We komen helaas veel schrijnende verhalen tegen over oudere mensen die vereenzamen in een woning op driehoog achter,” vertelt Dessie Lividikou, beleidsmedewerker Wmo bij Cliëntenbelang.

Veel ouderen komen op een gegeven moment op een punt dat hun woning niet meer geschikt is en moeten een keuze maken: de woning aanpassen of verhuizen. In de dagelijkse praktijk blijken beide erg ingewikkeld. “We zien dat de afdeling Wmo bijvoorbeeld geen trapliften toekent, omdat verhuizen goedkoper zou zijn,” legt Lividikou uit. “Maar in deze krappe woningmarkt zijn er geen geschikte woningen, waardoor mensen jarenlang moeten wachten. Wonen en Zorg komen niet goed samen.”

De komende jaren moeten er veel meer seniorenwoningen bijkomen, maar dat is niet voldoende. Oplossingen moeten juist gezocht worden in de bestaande woningvoorraad. De gemeente moet samen met corporaties en particuliere verhuurders bestaande panden preventief en collectief aanpassen, zodat mensen langer thuis kunnen wonen. Dat scheelt enorm veel kosten. “Nu zien we dat Wmo-voorzieningen, zoals trapliften, alleen individueel verstrekt worden, dat is zonde. Trapliften worden verwijderd als de aanvrager verhuist. Vaak gebruiken andere ouderen in een flat deze ook graag, of zullen ze deze in de toekomst nodig hebben. Laat zo’n traplift dan in vredesnaam staan!”

Als belangenbehartiger voor kwetsbare Amsterdammers haalde Cliëntenbelang afgelopen jaar veel ervaringen op bij ouderen. Eén voorbeeld uit de praktijk bleef Lividikou vooral bij: over een mevrouw die geen gebruik kon maken van de verhuisregeling Van Groot Naar Beter om een kleinere woning te betrekken.

Haar woning kwam een halve vierkante meter tekort, waardoor de verhuizing niet doorging. Doodzonde volgens Lividikou: “De nood is te hoog om te gaan bakkeleien over een paar centimeter.” De gemeente moet veel meer maatwerk toepassen bij de uitvoering van de verhuisregelingen en de Wmo.

In het manifest presenteren de belangenorganisaties concrete oplossingen. Het huidige woon- en Wmo-beleid is volgens de indieners van het manifest ontoereikend. De gemeente heeft al aangegeven dat ze de bouwopgave voor geclusterde ouderenhuisvesting niet zal halen. Met een taskforce ‘Langer wonen thuis’ hopen de belangenorganisaties dat onder andere ouderen, gemeente en woningcorporaties de handen ineenslaan om een doorbraak te forceren en wonen en zorg dichter bij elkaar te brengen.

De gemeenteraad bespreekt het manifest in december. De wethouders Wonen en Zorg hebben toegezegd met de aanbevelingen uit het manifest aan de slag te gaan.

www.clientenbelangamsterdam.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: