Kennisplatform voor noord holland

Arie Hollenberg Sloop en milieuwerken: Trots op onze hechte club mensen

Geplaatst op 10 oktober 2023
Arie Hollenberg Sloop en milieuwerken: Trots op onze hechte club mensen

Arie Hollenberg kocht in 1978 zijn eerste vrachtwagen. Hij is de oudste van een groot gezin en toen zijn vader op jonge leeftijd overleed, werkte hij hard bij boeren en loonwerkers om het gezin van inkomen te voorzien. De aankoop van zijn vrachtwagen was de start van de onderneming waar nu veertig mensen werken. Arie’s dochter Monique vertelt over de transitie die het bedrijf heeft doorgemaakt, de idealen en de goede band die ze hebben met het personeel.

Arie Hollenberg Sloop en milieuwerken B.V. is een familiebedrijf dat zich heeft ontwikkeld tot specialist in asbestsanering, totaal- en renovatiesloop, bodemsanering en herstelwerkzaamheden. “We werken voor woningbouwcorporaties, gemeenten, architecten, vastgoedontwikkelaars en ook voor particulieren”, vertelt Monique Hollenberg. “Onlangs hebben we de totaalsloop van meerdere flatgebouwen aan de Siriusstraat in Hoorn uitgevoerd en in Purmerend sloopten we het oude politiebureau en een flinke garage aan de Purmersteenweg. De renovatiesloopklussen zijn een ander specialisme van ons. We behouden het pand maar slopen bijvoorbeeld alleen de badkamer of verwijderen muren en plafonds.”

Asbest

“Asbest kan overal zitten, denk aan daken, riolering of in raambeglazingskit”, vertelt Monique. “Het is meestal onverwacht en altijd ongewenst. Ik merk dat de paniek na een asbestontdekking minder is dan een aantal jaar geleden maar de uitgaven voor sanering zijn natuurlijk nooit leuk. Er zijn driehonderd bedrijven die asbest mogen saneren en dat aantal loopt terug. Het is verantwoordelijk werk met een berg wet- en regelgeving. Het is niet gek dat mensen liever in de bouw werken, zonder de complexiteit.

Transitie

“Het bedrijf heeft sinds de oprichting een enorme transitie doorgemaakt”, vertelt Monique. “De visie op bijvoorbeeld duurzaamheid en circulariteit was totaal anders in de jaren tachtig en negentig. Toen kon je nog met een sloopkogel door een gebouw gaan, dat is nu ondenkbaar. Afvalstromen werden wel al gesorteerd maar voornamelijk omdat dat financieel voordeel bood en niet om grondstoffen te besparen zoals we nu doen.” Naast hergebruik van grondstoffen investeerde Arie Hollenberg flink in een duurzamer machinepark. “We zijn heel zuinig op onze machines en onderhouden ze goed zodat ze langer meegaan en we hebben kleine elektrische kranen aangeschaft wat bijdraagt aan de CO2-reductie. We volgen de ontwikkelingen van groter elektrisch materieel op de voet om op dit vlak nog meer winst te behalen.”

Safety culture ladder

Naast de benodigde procescertificaten behaalde Arie Hollenberg als eerste sloopbedrijf in Nederland het trede 3-certificaat van de Safety Culture Ladder. “Dit is een certificaat dat de veiligheid toets op het gebied van sfeer en cultuur binnen een organisatie”, vertelt Monique. “We vinden het ongelofelijk belangrijk dat medewerkers zich comfortabel voelen en dat de drempel laag is om zaken te bespreken met het management en met elkaar. Ik ben er trots op dat we zo’n vaste groep medewerkers hebben. Er zitten vaders en zonen, broers en zwagers tussen. Echt een club mensen waar we heel hecht mee zijn.

Monique

Monique werkt sinds 2014 bij het bedrijf van haar vader. “Ik studeerde nog maatschappelijk werk en dienstverlening aan het HBO en kreeg als bijbaan de rol van dta-er, deskundig toezichthouder asbestsanering”, vertelt Monique. “Destijds moest een dta-er bij de eindcontrole blijven om het project te bewaken op het moment dat laboranten controleerden of al het asbest was verwijderd. Dat kon wel drie uur duren en het was natuurlijk zonde om het personeel zo lang niks te laten doen. Dus haalde ik de benodigde certificaten, maakte mijn huiswerk tijdens die controles terwijl de duurdere krachten ander werk konden doen. Dit soort oplossingen zijn wel typerend voor ons bedrijf. We zijn altijd op zoek naar efficiency en kostenbesparingen.” Moniques zus Sandra, broers Ferry en Arie jr. werken ook in het bedrijf. Arie (sr.) is als directeur en eigenaar ook nog altijd nauw betrokken bij het bedrijf.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: