Kennisplatform voor noord holland

Arthur van Dijk: De ondernemende bestuurder

Geplaatst op 15 april 2019
Arthur van Dijk: De ondernemende bestuurder

Volgens zijn echtgenote is zijn grootste valkuil dat hij overal kansen ziet. Maar voor Arthur van Dijk is het een eigenschap die zowel een ondernemer als een bestuurder past. Het past hem zeker. En hij belooft zichzelf te blijven, in zijn nieuwe functie als Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Verbinding en vertrouwen zijn sleutelwoorden die in ons gesprek met de voormalig TLN-voorzitter steeds naar voren komen.

“Als mensen vertrouwen in je hebben, streelt dat je ego. Maar het zegt ook iets over hoe je in elkaar zit. Integriteit vind ik erg belangrijk: jezelf kunnen aankijken in de spiegel. En toegankelijkheid, bereikbaar zijn voor mensen, vind ik ook van groot belang”, schetst Arthur van Dijk een beeld van wie hij is. “Ik heb nu andere verantwoordelijkheden dan als voorzitter van TLN, of daarvoor als wethouder in de gemeente Haarlemmermeer. Maar in welke rol dan ook: ik haal ontzettend veel voldoening en plezier uit met elkaar iets weten te bereiken. Als commissaris wil ik de belangen van Noord-Holland behartigen en met open vizier midden in de maatschappij staan.”

Duurzaamheid en de energietransitie zijn ook in Noord-Holland ‘hot items’. Meer dan ooit zijn ondernemers hier bewust mee bezig. Soms lijken economische belangen te botsen met groene ambities. Hoe staat liberaal Arthur van Dijk hierin? “Die belangen zijn totaal niet tegenstrijdig. Ondernemers vragen zich alleen af: krijg ik de tijd om die energietransitie op een goede manier te volbrengen? Behoud ik intussen mijn positie ten opzichte van de concurrentie? Ik merk overigens aan de ondernemersverenigingen die ik de afgelopen weken heb gesproken, dat ondernemers vanuit positiviteit de uitdagingen van de toekomst aangaan. Klimaat is een thema dat dwars door de politiek heen gaat en een opgave voor iedereen.  Het is geen gemakkelijke opgave, maar ik ben ervan overtuigd dat er een profitable business case van te maken is. Noord-Holland is een grote provincie, met een ontzettende ondernemersgeest. Ik zie veel mogelijkheden en kansen.”

De commissaris laat zich graag inspireren door ondernemers die hun dromen waar maken. “Neem nu Atilay Uslu, oprichter van Corendon. Hij belde me om te vertellen dat hij een Boeing 747 in zijn achtertuin ging neerzetten. Ik dacht dat hij een grap maakte, maar hij maakt het gewoon waar: het vliegtuig is van Schiphol naar Badhoevedorp verhuisd. Ik was enorm trots: dit is wat ondernemers doen. Door dit soort acties ben ik er nog meer van overtuigd: dit is het moment om klimaatverandering en de noodzaak om duurzamer te ondernemen, niet als bedreiging maar als uitdaging te zien. We kunnen als overheid helpen dat waar te maken.”

Adamas
Als Commissaris van de Koning zegde Van Dijk veel nevenfuncties op. Maar zijn voorzitterschap van het bestuur van Adamas in Nieuw-Vennep niet. “Adamas is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Het is een professionele vrijwilligersorganisatie. We adviseren onder andere scholen en bedrijfsleven over het omgaan met een klasgenoot of collega met kanker. Ik ben heel blij dat ik dit werk mag doen. Ik vind het belangrijk om maatschappelijk breed georiënteerd te zijn, dat houdt je scherp.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: