Kennisplatform voor noord holland

Bekendmaking partners co-creatieproject van Amsterdam Museum en Frans Hals Museum 

Geplaatst op 29 augustus 2023
Bekendmaking partners co-creatieproject van Amsterdam Museum en Frans Hals Museum 

Gezichten van Noord-Holland is een project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum waarin historische portretten uit de collecties worden gekoppeld aan nieuw te maken (groeps)portretten. Via een Open Call hebben de musea zes culturele partners geselecteerd die met netwerken uit de buurt én met lokale kunstenaars (groeps)portretten gaan maken. In co-creatie worden hedendaagse Noord-Hollanders verbeeld, zodat iedereen zich herkent in de verhalen en gezichten die te zien zijn in beide musea.  

De Open Call (gesloten op 21 april jl.) was gericht aan culturele organisaties (theater, musea, bibliotheken e.a.) in Noord-Holland. Uit de ruim 15 inzendingen, zijn zes culturele partners, verspreid over zes verschillende regio’s, geselecteerd voor het co-creatieproject:  

Museum Kaap Skil, Texel  

Vlak bij het museum wonen op dit moment veel Oekraïense vluchtelingen op een boot. Het museum wil de vrouwen van deze boot, en Texelse vrouwen, graag meenemen in de geschiedenis van de plek waar ze nu wonen en de koppeling maken met hun eigen verhalen en geschiedenis. Dit doen ze samen met een kunstenaar. 

Kunst en Cultuurcentrum Fluxus, Zaandam  

Fotograaf Ruben Timman – van het Museum of Humanity – gaat samen met jongeren uit verschillende wijken in Zaandam portretten maken, maar de jongeren ook zelf laten leren hoe ze portretten kunnen maken doormiddel van fotografie. 

Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer 

Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer en De Kunstploeg gaan aankomende tijd samen met inwoners en lokale kunstenaars aan de slag om Aalsmeerders een gezicht te geven. Deze community-kunstwerken worden gemaakt met individuele deelnemers, scholen, wijkbewoners, bewoners van zorgcentra en gehandicapten.  

Centrum voor de Kunsten Beverwijk  

Beverwijk is rommelig, rafelig en rijk aan contrasten. Fluisterende duinen naast brullende industrie. Beverwijkers zijn creatief en ondernemend, een mozaïek aan culturen. Het kunstenaarsduo Al Freshco zal samen met de Beverwijkers van nu – met name jongeren – dit in beeld brengen op een monumentaal schilderij. 

Stadsreporters, Velsen

Miljoenen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Het co-creatieproject Verborgen Verhalen wil hierin bruggen bouwen. We doen dat door het optekenen en delen van autobiografische verhalen met vrouwen met wortels in Nederland én vrouwen die buiten Nederland geboren zijn. De verhalen delen ze op verschillende manieren met de gemeenschap zal vorm worden gegeven samen met textielkunstenaar Petra Wolzak. 
 

Stichting Work Heart Make Art, Alkmaar & Hoorn  
Stichting Work Heart Make Art gaat met de gemeenschap een dialoog aan over diversiteit & inclusie om vervolgens samen met een kunstenaar een kunstwerk maken. Dit kunstwerk komt in het Stedelijk Museum in Alkmaar en Westfries Museum in Hoorn) te hangen; zodat de gemeenschap zich herkent en het museum ook voor hen meer toegankelijk wordt. 

Het gaat dus om een participatief traject waarbij de netwerken zelf centraal staan. De portretten worden geëxposeerd in de buurten en de organisaties waar ze zijn gemaakt. Daarna maken ze deel uit van een dubbeltentoonstelling in het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum: 

  • Amsterdam Museum: 27 juli t/m 11 november 2024 
  • Frans Hals Museum: 3 april t/m 17 augustus 2025 

Bezoek voor meer informatie de website van het project: gvnh.nl 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: