Kennisplatform voor noord holland

Op zoek naar schrijver voor Bellevue lunchtheatervoorstelling

Geplaatst op 3 november 2023

Het Nationale Theater en Theater Bellevue doen voor de tweede keer een Open Call voor de schrijver van een nieuwe coproductie. Dit deden zij een jaar geleden voor het eerst met als resultaat Exit Poll (première maart 2024). De nieuwe coproductie is ook weer een Lunchtheater-voorstelling die in januari 2025 in première gaat in Theater Bellevue en daar 4 weken is te zien. De voorstelling wordt geregisseerd door Ada Ozdogan en gespeeld door Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht en June Yanez.

De context

Hoe moet de kunst reageren op de klimaatverandering? In zijn boek De vloek van de nootmuskaat betoogt Amitav Ghosh dat kunstenaars de natuur een stem zouden moeten geven: de bomen en gewassen die verdrogen op het veld, de vogels die steeds verder moeten vliegen, de stille krachten die zich roeren in tornado’s en vulkanen, onze dode voorouders. Ghosh bedoelt dat niet ludiek: op zijn wereldwijde rooftocht reduceert het kapitalisme permanent alles en iedereen tot verhandelbaar product. En ontneemt het zijn rechten, zijn waarde, zijn stem. We moeten weer leren luisteren. Ook naar de dieren, planten, geesten, gronden. Er schuilt zoveel intelligentie in de wereld om ons heen, maar we zijn het luisteren verleerd.

De opdracht

Theater Bellevue en Het Nationale Theater nodigen schrijvers uit om een tekst te schrijven voor een lunchtheatervoorstelling die bovenstaande context thematiseert. We willen schrijvers uitdagen op zoek te gaan naar visionaire en/of invoelbare stemmen. Dat kan op een poëtische manier worden uitgewerkt, maar ook juist persoonlijk, maatschappijkritisch of metaforisch: een pamflet, een sprookje, een relatiedrama of spoken word.

Leescommissie

De eerste ronde is schriftelijk: een leescommissie leest alle inzendingen geanonimiseerd. De commissie bestaat uit Tom Helmer (dramaturg en programmamaker Theater Bellevue) en Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Nedra Kenzari (Rose Stories), Ada Ozdogan (regisseur), Esther Scheldwacht (acteur Het Nationale Theater), Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). Pas na de selectie ontvangen de commissieleden de namen en cv’s van de inzenders.

De producenten

Theater Bellevue produceert al dertig jaar lunchtheatervoorstellingen, waarbij (nieuwe) schrijvers centraal staan. Het Nationale Theater reflecteert in zijn voorstellingen rechtstreeks op de tijd en de wereld waarin we leven, zowel met repertoireteksten als nieuw geschreven stukken. In seizoen ’23-24 bundelden deze twee instellingen hun krachten in een nieuwe lunchtheatercoproductie, als start van een meerjarige samenwerking.

Lees hier alles over de Open Call.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: