Kennisplatform voor noord holland

Bevolking Parijs tegen lood op Notre Dame

Geplaatst op 30 september 2020
Bevolking Parijs tegen lood op Notre Dame

Bij de Notre Dame hebben inwoners van Parijs hun stem laten horen en zien over het gebruik van lood bij de renovatie van de Notre Dame. De brand en de loodcontaminatie over een groot deel van Parijs zijn duidelijk nog niet vergeten. Tijdens deze brand is 460 ton lood verbrand en uitgezaaid als stof over een deel Parijs. 

De roep om een veilige oplossing voor het dak van Notre Dame wordt luider en luider. Na de brand op 25 april 2019 van de Notre Dame moesten scholen sluiten, mensen nagels knippen en zandbakken verschoond worden. Zelfs parken werden gesloten. De gezondheidsrisico’s waren meer dan significant en ook de World Health Organization onderschrijft dit. 

Lood is een giftig zwaar metaal en elke hoeveelheid is schadelijk voor de hersenen, met name voor kinderen. Elke mate van blootstelling aan lood heeft effect op de intelligentie van kinderen en op latere leeftijd is er een verhoogde kans op crimineel gedrag. 

Veel blijft onbesproken in het debat over lood in Parijs en wat de schade van de brand van de Notre Dame voor de volksgezondheid nu echt is geweest. In het artikel van NY Times van 14 september 2019 wordt dit reeds aan de kaak gesteld. De inwoners van Parijs zijn er niet gerust op dat er niet weer lood op het dak komt.

Vergelijkbare berichten

Lacoste x Minecraft
Lacoste x Minecraft
23 maart 2022

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: