Kennisplatform voor noord holland

Blaricum stelt voorwaarden aan medewerking voor asielopvang in Tergooi

Geplaatst op 11 januari 2024
Blaricum stelt voorwaarden aan medewerking voor asielopvang in Tergooi

De gemeente Blaricum wil onder bepaalde voorwaarden meewerken aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), om tijdelijk 250 asielzoekers met verblijfsvergunning (statushouders) op te vangen in het voormalige ziekenhuis Tergooi Blaricum. Eén van die voorwaarden is dat er géén alleenreizende minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) worden opgevangen.

Dit is de uitkomst van een voorlopige verkenning tussen de gemeente, het COA en de eigenaar van het terrein. Een andere voorwaarde die de gemeente stelt is een maximale termijn van de opvang van 2,5 jaar, zodat het terrein daarna beschikbaar is voor de ontwikkeling van o.a. woningen. Daarnaast moeten de 250 asielzoekers met verblijfsvergunning ‘gekoppeld’ zijn aan gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek, de gemeente Eemnes en eventueel gemeenten in de direct omliggende regio’s. Zij verblijven op deze locatie in afwachting van de toekenning van een sociale huurwoning. Als toekomstige inwoners van de regio, kunnen zij zo al starten met integreren in hun nieuwe woonomgeving. Ook worden er afspraken gemaakt over de leefbaarheid in de omgeving van het Tergooi en de 24/7 telefonische bereikbaarheid van het COA in het geval dat er calamiteiten zijn.

“We hebben goed geluisterd naar de zorgen die er leven”, aldus wethouder Joke Lanphen. “Door hierover overeenstemming te bereiken met het COA, komen we tegemoet aan de randvoorwaarden en aandachtspunten die zijn ingebracht door omwonenden, gemeenteraadsleden, politie en andere belanghebbenden.“

De gemeente, het COA en de eigenaar van het terrein voeren afrondende gesprekken over deze randvoorwaarden. De verwachting is dat het college in januari een besluit kan nemen over een bestuursovereenkomst met het COA. Parallel daaraan wordt een tijdelijke omgevingsvergunning voorbereid.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: