Kennisplatform voor noord holland

BlueStar levert offshore personeel voor de windindustrie

Geplaatst op 17 april 2019
BlueStar levert offshore personeel voor de windindustrie

BlueStar Workforce levert sinds ruim een jaar vanuit Scheveningen personeel voor de offshore windindustrie, zowel nationaal als internationaal. “Wij richten ons vooral op projecten voor de bouw van windmolens op zee. Daarnaast leveren we wereldwijd mensen, zelfs in Irak en Nigeria”, vertelt general manager Nick Spies.

Bij het moederbedrijf, STAR Oil Gas Power Projects, werken in Nederland, Duitsland en België zo’n 1600 mensen. “Waar de werkzaamheden van STAR ophouden, bij de kust, gaan wij verder”, vertelt Spies (45). Hij is al sinds zijn vijftiende bekend met het maritieme leven. “Ik heb zelf ook gevaren en op zee gezeten, ik kan erover meepraten. Ook aan de corporate kant weet ik hoe het werkt: ik ben onder andere personeelsmanager bij een rederij geweest.” Het thuisfront missen, weinig contact hebben: Spies weet hoe belangrijk het is ‘zijn’ personeel goed in de gaten te houden, want het leven ‘ver weg van alles’ heeft nogal impact. “Het is voor ons heel belangrijk dat het goed gaat met ons personeel én met de werkzaamheden bij de klant. Veel van onze werknemers gaan van project naar project. Wij polsen regelmatig hoe het gaat.” Ook naar de klant toe is het contact open en eerlijk. “Transparantie, ook over de kosten, is heel belangrijk.”

Van riggers tot supervisors en constructiemanagers: BlueStar heeft een groot internationaal netwerk en maakt steeds de juiste match. “Het is een uitdagende klus, want de windindustrie is een bijzondere branche. Je kunt niet het hele jaar door windmolens bouwen. Vanwege het weather window kan alleen tussen eind februari en eind oktober, half november op zee gewerkt worden. Dat is een intensieve periode waarbij mensen ‘vier weken op, vier weken af’ werken. De vier weken dat ze thuis zijn, zijn ze vaak bezig met bijscholing: bepaalde certificaten moeten steeds weer behaald worden. Bovendien werken ze op zee wel twaalf uur per dag. Het is een hard leven, waar je tegen moet kunnen.”

De kandidaten die voor klanten van BlueStar aan de slag gaan, zijn dit gewend. “Velen van hen komen bij offshore bedrijven of baggerbedrijven vandaan. Wij kijken internationaal, want elk land heeft zijn eigen expertise: voor bepaalde projecten kun je het beste Britse mensen hebben. Wij weten die mensen feilloos te vinden.”

Spies en zijn vierkoppige team verdiepen zich nauwkeurig in hun klanten en diens wensen. “En ik zeg altijd: als de klant je uitnodigt op zee te komen kijken: doen. Je leert er ontzettend veel van.” In Scheveningen wordt overigens – net als op zee – niet bepaald van negen tot vijf gewerkt. “Als vrijdagmiddag om vijf uur een klant belt of wij iemand kunnen leveren voor maandag, dan doen we dat. Je lost namelijk twee problemen op: je helpt je klant en je helpt iemand van wie je weet dat hij staat te trappelen om aan de slag te gaan. Dan begint je weekend toch hartstikke leuk? Iemands leven op zo’n positieve manier veranderen, dat is bijna nog mooier dan zelf op zee zitten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: