Kennisplatform voor noord holland

Bouderij: De bezem erdoor!

Geplaatst op 26 juli 2022
Bouderij: De bezem erdoor!

Een schone en opgeruimde werkplek – dat werkt echt beter. Bij een onderzoek van de TU Delft naar arbeidsproductiviteit* noemde meer dan de helft van de ondervraagde personen een schoon en opgeruimd kantoor een van de belangrijkste factoren daarvoor. Kort door de bocht: hoe schoner de werkplek, hoe meer werk iemand verzet. “Schoonmaken loont dus, zo simpel is het.”

Schoon en netjes is een breed begrip: wat je er precies onder verstaat verschilt per type locatie. Een fabriekshal hoeft niet zo strak gepoetst als een kantoortuin – het werk dat op deze twee plekken wordt uitgevoerd is immers niet te vergelijken. “De verwachtingen van de medewerkers, daar draait het eigenlijk om. Niemand verwacht dat je in een fabriekshal van de vloer kunt eten. Maar in de kantine wil je wél die frisheid. Of je nou werkt op kantoor, in een bouwkeet, in een fabriekshal, op een tankstation of waar dan ook: mensen werken met meer plezier als het er zo schoon en netjes is als ze verwachten”, vertelt Marco Bouderij. Met zijn ruim dertien jaar ervaring in de schoonmaak weet Bouderij waar hij het over heeft. “Schoonmaak als sluitpost zien is dan ook geen verstandige zet, al zeg ik het zelf.”

Dief van jezelf

“Wie bezuinigt op schoonmaak is eigenlijk een dief van zijn eigen portemonnee. Misschien is het niet gelijk in harde euro’s uit te drukken hoeveel schoonmaken oplevert, maar zeker is wel dat mensen er niet harder van gaan werken als het ergens stoffig is of ronduit vuil. En dan geldt ook nog het klantargument. Een niet zo frisse werkomgeving is geen stralend visitekaartje: ‘Als ze zo met hun eigen werkomgeving omgaan…’ Een negatief oordeel valt snel.” Bouderij begon als zzp’er, maar runt sinds een jaar een bedrijf met zo’n 25 veelal gespecialiseerde schoonmakers. “Hogedrukreiniging, gedemineraliseerde glasbewassing, opleveringsschoonmaak van nieuwbouwwoningen, autowasstraten… Naast reguliere schoonmaakwerkzaamheden op kantoren, bij zorgverleners, in fabrieken en in bouwketen weten wij ook precies wat we in ‘niet zo standaard’-situaties moeten doen”, vertelt Bouderij.

Meer slagkracht

Bouderij nam in 2021 Hauwert Clean over en in mei 2022 Professional Cleaning Services (PCS). Hij werkt niet alleen met veel meer mensen, maar kan ook steeds meer verschillende opdrachten aannemen. Bovendien groeide het werkgebied. “Zelf werkte ik op kantoren van Heerhugowaard tot Amsterdam. Hauwert Clean is vooral actief in West-Friesland, met name bij productielocaties en tankstations, en PCS werkt veelal voor bouwbedrijven van Alkmaar tot Haarlem.” Met het extra materieel én de extra mensen neemt Bouderij nu schoonmaakopdrachten aan in een flink deel van Noord-Holland. Geen eenvoudige opgave, want ook in de schoonmaakbranche is er een tekort aan arbeidskrachten. “Net zoals de horeca, de bouw, het onderwijs en de detailhandel is er werk zat en zijn we constant op zoek naar extra handen. Tot nu toe lukt dat – de grotere organisatie geeft op dat vlak meer lucht én meer slagkracht.”  

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: