Kennisplatform voor noord holland

Bouwmensen KZW: ‘Nieuwe opleidingslocatie in Velsen-Noord opent zijn deuren’

Geplaatst op 5 juli 2023
Bouwmensen KZW: 'Nieuwe opleidingslocatie in Velsen-Noord opent zijn deuren'

Bouwmensen KZW is een opleidingsbedrijf voor de bouw voor de regio Kennemerland, Zaandam en Waterland. Het opleidingsbedrijf had altijd al vestigingen in Beverwijk en Zaandam en daar is onlangs een nieuwe locatie in Velsen-Noord bijgekomen. In gesprek met Leo Schoenmaker, directeur van Bouwmensen KZW.

Al 40 jaar leidt Bouwmensen KZW mensen op tot vakmensen: timmermannen, metselaars en schilders. Dit doet Bouwmensen KZW in nauwe samenwerking met drie ROC’s: het Nova College in Beverwijk, het Regio College en het Horizon College in Zaandam. En uiteraard met de bouwbedrijven in de regio. Bouwmensen KZW is daarnaast onderdeel van het landelijke Bouwmensen met 36 vestigingen door heel het land.

Voor wie is Bouwmensen KZW bedoeld?

Leo Schoenmaker: “Voor iedereen die een praktijkgerichte mbo-opleiding in de bouw wil volgen. Dat kunnen jongeren zijn die na hun middelbare school kiezen voor mbo-beroepsonderwijs. Maar we leiden ook veel zij-instromers op: mensen die bijvoorbeeld van beroep willen wisselen. Daarnaast bieden wij ook vakmensen specialistische cursussen en trainingen aan, zoals BHV en asbestherkenning. Bouwmensen KZW biedt dus een schat aan praktische vakkennis en bestrijkt het complete bouwgebied. Van theorie tot in de praktijk, van leerling tot leermeester.”

Hoe is de verdeling wat betreft theorie en praktijk tijdens de opleidingen?

“Onze cursisten kunnen werken en leren tegelijk. Zij zijn dus al vrij snel werknemer! Na onze basisopleiding worden de cursisten uitgezet bij aannemers in de regio. Vervolgens doen zij de rest van hun opleiding een dag per de week bij ons. Zij krijgen dan theorie, afgewisseld met extra traingen. Wij begeleiden dus onze bouwmensen van moment van inschrijving tot aan het behalen van diploma. Gemiddeld zijn onze cursisten daar zo’n drie jaar mee bezig.”

Jullie hebben dus een hele sterke band met de bouwwereld…

“Na 40 jaar zijn we binnen de bouw behoorlijk bekend geworden; Bouwmensen is destijds ook als een samenwerkingsverband vanuit de bouw opgericht. Door de samenwerking met de bouwbedrijven zijn onze opleidingen ook mogelijk en de directe binding met de praktijk is voor onze cursisten uiteraard erg belangrijk. Zij kunnen zo een mooie bouwopleiding afronden en via ons netwerk een mooie toekomst tegemoet gaan in de bouw.”

Kun je iets meer vertellen over de nieuwe locatie?

“Op onze nieuwe locatie in Velsen-Noord hebben we maar liefst 3.500 vierkante meter tot onze beschikking, bestaande uit een binnen- en buitenlocatie. Daar kunnen onze cursisten dus zowel binnen- als buitenwerk doen. Denk aan het werken met machines, maar ook het uitvoeren van ruwbouw op onze bouwplaats. De locatie is nu bijna helemaal klaar. We zijn er al gestart met leerlingen en de komende maanden worden de laatste puntjes op de i gezet. Kortom: een mooie nieuwe plek waar we weer veel vakmensen mogen opleiden!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: