Kennisplatform voor noord holland

De Back Metaalconservering: Voor elk materiaal een oplossing

Geplaatst op 10 april 2024
De Back Metaalconservering: Voor elk materiaal een oplossing

Al ruim 60 jaar is De Back bedreven in het stralen, coaten en schilderen van diverse materialen. Voor elk materiaal heeft het bedrijf, met vestigingen in Velsen-Noord en IJmuiden, een oplossing. We spraken met Co de Vries (Managing Director), Ton Roest (projectleider Buitendienst) en Bas van Wandelen (KAM-coördinator).

Voor wat voor soort opdrachtgevers zijn jullie aan het werk?

“Het grootste gedeelte van ons werk komt direct en indirect van Tata Steel, daarnaast kennen wij een diverse klantenkring waarvan velen al jaren bij ons klant zijn. De werkzaamheden zijn het conserveren van onderdelen voor industriële apparaten en constructiebouw, offshore installaties, civiele weg- en waterbouw, maar ook aan onderdelen voor de petrochemie, foodverwerking en visserij. De vestiging in IJmuiden richt zich voornamelijk op onderdelen van visserijschepen en voor de ondersteunende bedrijven daaromheen. De Back conserveringsgroep draait zijn hand niet om voor groot maar ook klein werk, welke in allerlei constructies en installaties voorkomen. Dit kan zijn een opslagtank, hekken, bevestigingsbeugels of leidingwerk.”

Hoe gaat het conserveren bij jullie precies in zijn werk?

“De aangeleverde onderdelen moeten aan een bepaalde eis voldoen om aan de garantievoorwaarden van de coating leverancier te voldoen. De Back conserveringsgroep is door zijn werkwijze gemachtigd om de coating van de diverse Leveranciers op te brengen en hiervoor ook een garantie te geven. De coating is afhankelijk van het type materiaal, zo vraagt RVS weer een andere behandeling als staal. Onderdelen worden vaak onbehandeld met de walshuid nog aanwezig aangeleverd. Dan moet eerst gestraald worden voordat we een coating kunnen gaan aanbrengen. Door te stralen ontdoen we het dan van allerlei verontreinigingen. Dit doen we in onze straalcabine van 1800 kubieke meter.

Vervolgens brengen we eerst een primer aan als eerste beschermlaag waarbij de moeilijk bereikbare plekken eerst worden voorgesmeerd met een kwast, Hierop volgt een middenlaag, en een eindlaag in vrijwel elke kleur. Voor dat de producten de werkplaats verlaten worden ze eerst nog gecontroleerd op onvolkomenheden.”

“Als het onderdeel klaar is, gaat het naar een betreffende locatie toe om te worden gemonteerd. Indien we bij de montage beschadigingen optreden kan onze buitendienst ingeschakeld worden om bijvoorbeeld constructiebeschadigingen na montage te behandelen, dit is een vereiste in de garantiebepalingen van de coating leverancier.”


“Volgens de garantiebepalingen dienen we ook om de zoveel tijd dienen we door opdrachtgevers uitgenodigd te worden om bepaalde delen die wij hebben geconserveerd te inspecteren. Hieruit volgend kan het zijn dat we gevraagd worden om delen bij te werken, nabehandelen of terughalen zodat de garantie gegarandeerd blijft. We bieden dus een mooi totaalpakket!”

Bij jullie is dus eigenlijk alles mogelijk als het om coaten en conserven gaat…

“De Back conserveringsgroep kan alle objecten coaten volgens de specificaties die de klant ons doorgeeft, alles is mogelijk. Echter proberen we wel altijd met de klant mee te denken, als wij bijvoorbeeld zien dat een bepaald verfsysteem niet passend is voor het gebruik van het materiaal, komen we direct bij de klant in de lucht, en zullen dan een alternatief voorstellen. Wij weten als geen ander welke coating geschikt is voor welke omstandigheden, hierbij denkende aan bepaalde stoffen of temperaturen waarmee het materiaal te maken krijgt. Daarnaast toetsen we al onze coatingproducten of wel geschikt zijn voor het milieu en niet gevaarlijk zijn voor onze medewerkers.”

Bas, als KAM-coördinator verantwoordelijk voor kwaliteit, veiligheid, gezondheid van de medewerkers bij de bedrijfsprocessen van De Back

“Bepaalde bestandsdelen van coating kunnen niet zo goed zijn voor het milieu, maar ook voor de veiligheid en de gezondheid van onze medewerkers. Er zijn gelukkig vaak milieuvriendelijkere alternatieven mogelijk. Omdat de ontwikkelingen in onze sector snel gaan, weten onze opdrachtgevers vaak niet wat er mogelijk is. We krijgen weleens opdrachten binnen die gebaseerd zijn op verouderde coatingspecificaties. Wij adviseren dan de opdrachtgever op de juiste manier. Bovendien werken wij op de werkvloer met een groot afzuigsysteem met filter, waardoor onze mensen veilig kunnen werken en er door de filtering geen schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.”


“De Back conserveringsgroep is sinds 1996 ‘ISO 9001’, en sinds 2000, ‘VCA’ gecertificeerd. Daarnaast beschrijft een geïntegreerd K.V.G.M.-handboek onze werkwijze die bij alle opdrachten wordt toegepast. Voor opdrachten op locatie kan er indien gewenst een projectplan geschreven worden, dat specifiek op de situatie is afgestemd. Vaste onderdelen van zo’n projectplan zijn kwaliteit, veiligheid en milieu. De Back conserveringsgroep levert kwalitatief hoogwaardige producten en diensten maar staat ook voor veilige, gezonde en milieubewuste arbeidsomstandigheden voor al onze medewerkers.”

Hoe ziet jullie team eruit?

“De Back conserveringsgroep werkt met 15 vakbekwame werknemers, verspreid over onze locaties in Velsen-Noord en IJmuiden, indien nodig wordt deze groep aangevuld met uitzendkrachten. Het is een sterk team dat goed op elkaar ingespeeld is. Naast de spuiters, werken er bij ons uitvoerders, productieleiders, voorlieden en mensen op kantoor die het papierwerk in orde maken. Iedereen zorgt ervoor dat het werk op een goede manier en volgens afspraak wordt gedaan. Wij geloven dan ook in betrokkenheid en korte lijnen. Dat vertaalt zich niet alleen terug in de bedrijfsvoering maar ook in het contact met onze klanten. Doordat we goed met elkaar in contact staan, weten we wat er in het veld speelt en kunnen we daarop inspelen. Onze productie- en projectleiders dragen zorg voor de planning en de juiste uitvoering van de opdrachten. Niet voor niets staan wij al 60 jaar bekend om onze kennis en kwaliteit. Wij zijn trots op onze vakmensen die bij De Back keihard aan het werk zijn!”

De Back heeft een vestiging in Velsen-Noord en IJmuiden en heeft ook een mobile coating service. De hoofdvestiging staat in Velsen-Noord, Rooswijkweg 271.De Back is te bereiken via telefoonnummer 0251-268020 en e-mailadres info@deback.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: