Kennisplatform voor noord holland

Breedweer: ‘Wij maken écht maatschappelijke impact’

Geplaatst op 1 mei 2020

Een Noord-Hollands bedrijf dat een aanbesteding wint in een Friese gemeente door de meest sociale te zijn: Breedweer flikte het onlangs voor de tweede keer op rij. Voor de gemeente Leeuwarden mag de onderneming die ‘facilitaire dienstverlening levert met maatschappelijke impact’ de komende jaren wederom mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden en inzetten voor schoonmaakwerkzaamheden. Directeur Jack Stuifbergen is trots. “Hier doen wij het voor.”

Stuifbergen: “Onze primaire doelstelling is om maatschappelijke impact te maken. De aanbesteding die de gemeente Leeuwarden drie jaar geleden uitschreef, was één van de eerste ‘artikel 2.82 aanbestedingen’. Alleen echt sociale ondernemingen voldoen aan dit artikel. Wij voldoen aan de Europese definitie van sociale ondernemingen: we hebben de professionele integratie van kansarme en gehandicapte mensen als primair hoofddoel, en minimaal dertig procent van ons personeelsbestand bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Breedweer voldeed daarmee ruimschoots aan de criteria. “Recentelijk hebben we ook de hergunning bemachtigd. We hebben aantoonbaar impact gemaakt: wij maken maatschappelijk rendement dan ook meetbaar. Leeuwarden kijkt niet alleen naar wat wij kosten, maar ook naar wat wij hen opleveren. We hebben de afgelopen drie jaar vijftien mensen duurzaam richting arbeid gekregen: zij zijn uit de uitkering en verdienen zelfstandig het minimum wettelijk loon.”

Scholing én een baan

Het nieuwe doel voor het Friese project is om per jaar minimaal twaalf mensen duurzaam richting arbeid te brengen. “Wij bieden hen scholing én een baan. We zijn landelijk actief en werken samen met verschillende ROC’s én opdrachtgevers zoals lokale overheden.” Voor Leeuwarden maken nu twintig impactmakers van Breedweer alle gemeentelijke panden schoon: het gemeentehuis, het stadhuis, maar ook bijvoorbeeld het Historisch Centrum Leeuwarden.

“Het gemeentehuis gebruiken we als leerwerkcentrum: hier worden mensen één dag per week door ons geschoold. We hebben vier mbo-geaccrediteerde docenten in dienst, het ROC neemt examens af voor het landelijke mbo-diploma. Van onze mensen haalt 72 procent mbo niveau 1, bijna 60 procent haalt mbo niveau 2. Ons hoofddoel is om de mensen die niveau 1 geschoold zijn, enthousiast te maken voor mbo niveau 2. Dan hebben ze namelijk hun startkwalificatie mbo.”

Van multi-problematiek naar welzijn

Gemeenten hebben het meeste belang bij de scholing van deze groep mensen. “Zij zitten nu in een uitkering en het is voor gemeenten lastig om hen zelf op te leiden en aan het werk te krijgen. Dat doen wij graag voor hen. Wij maken voor iedere werknemer een persoonlijk ontwikkelingsplan. Als men de Nederlandse taal niet machtig is, beginnen we daarmee. Anders kunnen ze niet instromen op mbo-niveau. Van de schoonmakers is 60 procent laaggeletterd, echt een maatschappelijk probleem. Wij werken samen met de Stichting Lezen en Schrijven om dit aan te pakken.” Breedweer helpt ook werknemers met verslaving, schulden en psychische problemen. “Ons middenkader en onze docenten zijn bekend met de doelgroep en kunnen goed inspelen op multi-problematiek. Wij betrekken verschillende partners bij onze aanpak. Het gaat ons om het welzijn van de mensen, want een gelukkige medewerker is een goede medewerker. Die willen wij zo dicht mogelijk bij ons houden en ontwikkelen tot een niveau waarop ze zelfstandig verder kunnen.”

Van dienstverlenend naar waarde-creërend

Jack Stuifbergen vertelt een bevlogen verhaal, waarbij schoonmaak slechts een middel is om mensen duurzaam tot arbeid te brengen. Inmiddels maken honderden (semi)overheden en grote bedrijven gebruik van hun concept. “Wij zijn de enige partij in Nederland die helemaal van het rendementsdenken is afgestapt en écht sociaal maatschappelijke impact maakt.” De facilitaire branche verandert van dienstverlenend naar waarde-creërend voor de maatschappij, ziet Stuifbergen. “Wij nemen graag andere organisaties in de branche mee in de ‘nieuwe economie’. Organisaties worden – ook gedwongen door de krappe arbeidsmarkt – steeds socialer. Geloof ons maar, ondernemen op deze manier is veel leuker: je maakt er mensen gelukkig mee!”

Gemeente Leeuwarden: ‘Heel tevreden’

Gelukkig is ook de gemeente Leeuwarden. Jelle van Netten, hoofd Facilitair Beheer: “Wij zijn heel tevreden. Wij besteden diensten zoals de schoonmaak uit aan social enterprise-bedrijven. Breedweer won voor de tweede maal deze – aan strenge regels gebonden – aanbesteding. Bovendien doen zij hun werk gewoon heel goed.” Wat de Friese gemeente aanspreekt, is dat Breedweer werkt met resultaatgerichte schoonmaak. “Het team is zelf verantwoordelijk voor de locaties die ze schoonmaken: ze beoordelen of een bepaalde plek wel schoonmaak nodig heeft, terwijl een andere locatie misschien juist meer werk vergt. Daarin worden de schoonmakers door Breedweer opgeleid, die aansturing en opleiding verzorgt Breedweer erg goed. Ze doen dat bovendien op een leuke manier. Het gaat om een doelgroep met een rugzakje, maar voor ons zijn het gewoon collega’s, in dienst van onze gemeente. Wij vinden dat ze het hier ook leuk moeten hebben.”

Contractbeheerder André Rietveld van de gemeente overlegt regelmatig met de meewerkend voorman van Breedweer, bovendien houdt Van Netten een vinger aan de pols door eens per drie maanden overleg te houden. “Breedweer heeft een contract van vier jaar gekregen en kan daarna steeds een verlengingsjaar verdienen. Als het zo blijft gaan, zijn wij heel tevreden. We kunnen op elkaar bouwen én helpen mensen uit te stromen.”

Blauwdruk voor overheden

Stuifbergen: “Wij hebben voor (semi)overheden een blauwdruk gemaakt hoe zij er in hun aanbestedingen voor kunnen kiezen om in te kopen met impact. Dit aanbestedingsformat helpt als ze worstelen met de invulling van Sustainable Development Goals (SDG’s) en MVO-doelen. Deze blauwdruk kunnen overheden gratis opvragen: wij delen hem graag.”

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: