Kennisplatform voor noord holland

Breikers helpt bij verduurzamen werknemerskilometers én transport

Geplaatst op 22 november 2019
Breikers

Hoe ga jij naar je werk? Wie voorbij de auto kijkt, en ook nog eens voorbij 9-tot-5, is vaak beter af. En dat is goed nieuws voor medewerkers én voor bedrijven. “Wij brengen iedereen in beweging.”

Verduurzaming van de manier waarop werknemers van bedrijven in de metropoolregio Amsterdam van en naar hun werk komen: Breikers brengt bedrijven en hun medewerkers letterlijk én figuurlijk in beweging. “Dat doen we heel simpel: door ze te laten ervaren dat ze de vaste route van huis naar kantoor ook op een andere manier kunnen afleggen. Een manier die duurzamer, sneller, relaxter, gezonder of zelfs goedkoper is”, vertelt Rein Aarts, directeur van de stichting Breikers.

Advies op maat

Breikers is opgericht in 2015 door VNO-NCW en ORAM en geeft onafhankelijk en gratis advies aan bedrijven die hun mobiliteitsbeleid op wat voor manier dan ook willen verduurzamen. “Vaak is een verhuizing of een langdurige wegopbreking de concrete aanleiding voor bedrijven om hun mobiliteit eens onder de loep te leggen. Wij gaan dan met ze om tafel en brengen de huidige situatie in kaart, stellen verbeterpunten voor en helpen bij de implementatie ervan. Na een halfjaar evalueren we: heeft de aanpak het bedrijf gebracht wat het wilde? We zitten eigenlijk nooit stil.”

Draagvlak

De aanpak van Breikers kenmerkt zich door de focus op gedragsverandering. “Bij werknemers én bij het management. We willen het echte motief achter de wens om het mobiliteitsbeleid te verduurzamen boven tafel krijgen. Vanuit de overheid en werkgeversvereniging is dat motief helder: minder files en CO2-reductie. Bij bedrijven is dat diverser: minder kosten, modern werkgeverschap, vitalere werknemers, betere CO2-footprint. Door dat motief helder te hebben kun je eventuele maatregelen beter uitleggen, de voordelen voor iedereen benoemen en het langetermijneffect. Dan zijn medewerkers sneller geneigd ook echt mee te doen”, legt Aarts uit.

Van een elektrische fietsenplan tot een shuttlebus vanaf het station, van gezamenlijke afvalinzameling met naburige bedrijven tot een OV-plan op maat voor individuele medewerkers: de keuze aan maatregelen is enorm. “Zelf het wiel uitvinden is een enorme klus. Onze experts kennen de weg precies: ze weten wat de voor- en nadelen van bepaalde opties in bepaalde situaties zijn. Ze stemmen hun advies altijd optimaal af op het bedrijf.” Op de site van Breikers staan tientallen voorbeelden van oplossingen die inmiddels in praktijk zijn gebracht. Soms met verrassende uitkomsten trouwens.

Netwerk

Inmiddels zijn 230 bedrijven aangesloten bij het Breikers-netwerk, waarin de betrokken HR- en facilitair professionals ervaringen en kennis delen. “Dat leidt vaak over en weer tot nieuwe eyeopeners.” Zo bezien fungeert het netwerk als een echt vliegwiel voor de transitie naar een duurzame mobiliteit in de regio. “En dát is precies het doel: goede bereikbaarheid is voor ons allemaal van belang.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: