Kennisplatform voor noord holland

Changemaker Melati Wijsen gaat 1 miljoen Indonesische jongeren in hun kracht zetten en opleiden

Geplaatst op 20 januari 2023
Changemaker Melati Wijsen gaat 1 miljoen Indonesische jongeren in hun kracht zetten en opleiden

Een wereldprimeur in Nederland tijdens de 16e editie van de Big Improvement Day 2023. Melati Wijsen, global climate changer en young impact maker uit Bali, kondigde op het podium in Den Haag haar focus voor de komende twee jaar aan: het opleiden en in hun kracht zetten van 1 miljoen Indonesische jongeren.

Young impact maker

Traditiegetrouw op de derde dinsdag van januari komt de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven samen op ‘de meest positieve dag van het jaar’ met als doel de positieve veranderingen in Nederland te belichten, stimuleren en accelereren.

Indonesisch-Nederlandse changemaker Melati Wijsen was in Nederland voor de Big Improvement Day. Eerder sprak Melati op de World Ocean Day van de Verenigde Naties en tijdens de opening van het World Economic Forum in Davos. In 2019 verscheen haar feature film ‘Bigger Than Us’.

Tijdens de Big Improvement Day gaf ze een keynote ter opening van het evenement en om haar boodschap van empowerment en duurzaamheid van jongeren uit haar projecten Bye Bye Plastic Bags en YOUTHTOPIA te delen. De Big Improvement Day was het eerste optreden van 2023 voor Melati en ze was verheugd om in contact te komen met de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven en hier live op het podium haar primeur te verkondigen.

Bye Bye Plastic Bags

Sinds haar twaalfde staat Melati in de frontlinie van verandering en dit jaar viert ze het 10e jaar sinds de start van NGO Bye Bye Plastic Bags, waarmee ze met groot succes in actie komt voor het klimaat: Bali is vrij van plastic tasjes en er is een verbod op piepschuim en stro.

YOUTHTOPIA

YOUTHTOPIA werd in 2020 door Melati opgericht en is een gratis youth empowerment platform voor jongeren om changemaking skills van elkaar te leren. Het platform heeft meer dan 100 programma’s gemaakt door en voor jonge changemakers via het Circle of Youth-netwerk, dat bestaat uit 200 changemakers tussen de 12 en 25 jaar oud, afkomstig uit 50 landen.

Number Five Foundation

Number 5 foundation werd in 2017 door Constantijn en Laurentien van Oranje opgericht met als missie: connecting for impact. Waar mensen dwars door conventies heen kunnen samenwerken aan een rechtvaardige en duurzame samenleving. Met een werkwijze die versnipperde perspectieven en initiatieven omzet in gedeelde denkkaders en systemische oplossingen en om een community van moedige game changers te creëren, die samen de regels van het spel veranderen en zo bij te dragen aan gelijkwaardigheid in de samenleving.

Voorafgaand aan de Big Improvement Day werd Melati door Constantijn en Laurentien van Oranje uitgenodigd om te praten over de kracht van onderwijs.

Educatie is een belangrijk speerpunt van de Big Improvement Days (BID) en ook een onderwerp dat Melati zeer na aan het hart ligt. Zij gelooft dat elke jongere verandering kan creëren, maar misschien weet niet iedereen waar en hoe te beginnen. Dat is waar YOUTHTOPIA om de hoek komt kijken.

BID Impact Award 2023

Positiviteit, creativiteit en innovatiekracht. Deze waarden staan bij de BID hoog in het vaandel, omdat ze de samenleving op een positieve en duurzame manier beïnvloeden. Vanuit de behoefte om trots te zijn op wat goed gaat en het vieren van successen in een wereld waar het nieuws wordt gedomineerd door allerlei crises, zijn de BID Awards ontstaan om zo de samenleving op een positieve manier te stimuleren.

De BID Impact Awards worden uitgereikt aan degenen die het afgelopen jaar de meeste impact hebben gemaakt. Melati won de BID Impact Award 2023 als blijk van waardering voor haar onvermoeide inzet voor jongeren en het klimaat. Tijdens het BID Adviesraad Diner op 16 januari jl., ontving zij de award uit handen van Marion van Happen, CEO HeadFirst Group.

Ze is als global climate changer en young impact maker één van de meest inspirerende persoonlijkheden die ik in de afgelopen jaren heb ontmoet. Melati maakt grote impact voor onze toekomstige generaties”, aldus Ralph van Hessen, initiatiefnemer Big Improvement Days (BID).

Foto: Jos van Leeuwen

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: