Kennisplatform voor noord holland

Cisco Systems: Specialist in netwerken

Geplaatst op 19 maart 2020

Cisco Systems is een grote, wereldwijd actieve multinational, gespecialiseerd in IT en netwerken. Maar over de hele wereld actief wil nog niet zeggen dat je geen oog meer hebt voor IT-gerelateerde issues in je eigen stad. “Meer bewustwording over cybersecurity bij Amsterdamse bedrijven: wij zien grote noodzaak om daar actief aan bij te dragen.”

Cisco heeft de afgelopen jaren een flink netwerk uitgebouwd met docenten, studenten, IT-specialisten en ambtenaren om een actieve maatschappelijke rol te kunnen spelen bij bedrijven en scholen op het gebied van cybersecurity. Die rol neemt Cisco serieus en ziet het bedrijf ook tamelijk breed. “Van het terugdringen van cyberpesten tot het stimuleren van kleine organisaties om hun digitale veiligheid te verbeteren. We voelen ons daarvoor echt niet te groot. Integendeel. Want dankzij de omvang van ons bedrijf beschikken we over volop knowhow en kunnen we juist voor kleinere organisaties en in het onderwijs het verschil maken”, vertelt René Pluis, Lead Cyber Security van Cisco Systems Nederland.

Cyberwerf
Cisco koppelt de juiste mensen aan de problemen. “De nadruk ligt voor ons op verbinden. We zetten onze kennis, inzicht en ervaring in om de BV Nederland vooruit te helpen.” Zo gaat er een programma lopen waarbij ROC-studenten bij mkb-bedrijven in Amsterdam Westpoort onderzoeken hoe het gesteld is met hun cybersecurity en doen ze aanbevelingen om die veiligheid te verbeteren: Cyberwerf. “Die laagdrempelige aanpak blijkt al succesvol in andere regio’s: ondernemers staan open voor de concrete adviezen van de studenten. Ook omdat ze zien dat er geen commercieel verhaal achter schuilt.”

Digitale versnelling
Cisco heeft hiervoor het project Digitale Versnelling Nederland in 2017 gestart. Met dit meerjarige investeringsprogramma wil Cisco samen met partners – overheid, industrie, universiteiten, belangenorganisaties en de zorg – de digitale versnelling in Nederland ook de komende jaren een flinke boost geven. “Samen bedenken en implementeren we sinds 2017 oplossingen om complete ketens digitaal vorm te geven of te verbeteren. Alles om Nederland digitaal vooruit te helpen en in economische zin grote stappen te laten maken.”

Cursussen
Die digitale versnelling vereist onder meer een hoger kennisniveau én uiteindelijk meer arbeidskracht. Dus levert Cisco kosteloos cursussen, lesmateriaal en gastdocenten aan ROC’s, hbo’s en universiteiten, waarmee studenten deelcertificaten kunnen halen. “Nou is onze verwachting niet dat alle studenten de IT ingaan of expert worden, laat staan dat ze en masse bij ons in dienst komen. Maar groeiende bewustwording van cybersecurity en meer algemene kennis van digitale ontwikkelingen is altijd positief, zeker ook voor ons bedrijf, daar ben ik eerlijk in.”

Tegelijk werkt Cisco ook in projecten om met goede IT-infrastructuur meerwaarde te creëren. “We zijn betrokken bij de ontwikkeling van het buitengebied en de logistiek rondom de RAI. Hoe kunnen we met behulp van IT, zorgen voor de beste omstandigheden om recreatie, werk en vervoer in het gebied rondom de RAI positief te stimuleren? Snelle wifi is uiteraard stap één. Maar met IT kun je op veel meer punten een betere gebruikerservaring realiseren. Dat vraagt om creativiteit, samenwerking én technische knowhow. Die facetten samenbrengen, dat is nou echt netwerken!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: