Kennisplatform voor noord holland

Cobra Museum voor Moderne Kunst viert 75 jaar Cobra

Geplaatst op 2 september 2022
Cobra Museum voor Moderne Kunst
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert 75 jaar Cobra (1948-1951) met een omvangrijk programma in 2023 met vele internationale bruiklenen. Het museum programmeert vanuit het gedachtegoed van de Cobra-beweging en stelt het experiment, het vrije denken en meerstemmigheid centraal.

Dit najaar toont Kosmogonie als opmaat naar het jubileumjaar.  
  
Kosmogonie
Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie
Tentoonstelling
7 oktober 2022 – 8 januari 2023

Voor het eerst is het reizende deel van de Zinsou collectie in Nederland te zien. Met een selectie van ruim 130 kunstwerken (sculpturen, foto’s, schilderijen en installaties) is de eerste etage van het museum gevuld met zinnenprikkelende kunst van 37 kunstenaars van verschillende generaties uit het Afrikaanse continent en Frankrijk. Het museum volgt het voorbeeld van een aantal Cobra-kunstenaars in hun fascinatie voor Afrikaanse kunst.

Wij kussen de aarde
Deense moderne kunst 1934-1948
Tentoonstelling
27 januari – 14 mei 2023

Het jubileumjaar van Cobra 75 gaat van start met een drieluik van Deense moderne kunst. De Deense kunstenaars die in 1948 Cobra begonnen, hadden veel invloed op de Nederlandse en Belgische Cobra-leden. Centraal staan seksuele vrijheid, het surrealisme, provocatie, experiment en spontaniteit. Dit retrospectief brengt, voor het eerst buiten Denemarken, een overzicht van de Deense moderne kunst met zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars die al deze invloeden laat zien.

Ferlov & Mancoba
Tentoonstelling
27 januari – 14 mei 2023

Aansluitend volgt een presentatie over het kunstenaarskoppel Sonja Ferlov (Denemarken) en Ernest Mancoba (Zuid-Afrika). Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken. Hun interraciale relatie was uniek in die tijd met ieder hun eigen internationale kunstenaarspraktijk. In 2019 presenteerde Centre Pompidou twee grote retrospectieven van hun oeuvre, in Amstelveen is een selectie te zien.

Ovartaci
Tentoonstelling
27 januari – 14 mei 2023

Het intrigerende werk van Ovartaci vormt het laatste deel van het Deense drieluik. Ovartaci – geboren als Louis Marcussen – bracht het grootste gedeelte van haar leven door in een psychiatrisch ziekenhuis. Transformatie is het centrale thema in haar leven en werk. De tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en sculpturen is een ode aan de verbeelding en inspiratie van deze Deense kunstenaar die in 1985 op 91-jarige leeftijd overleed.

Anton Corbijn
MOØDe
Tentoonstelling
20 oktober 2023 – 28 januari 2024

Fotograaf en filmmaker Anton Corbijn presenteert in MOØDe foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre waarin hij de cross-over verkent tussen fotografie en de modewereld. Hierbij omarmt Corbijn de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin. De tentoonstelling, eerder te zien in België, bevat rond de tweehonderd foto’s, waaronder de inmiddels iconische portretten die Corbijn maakte van Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen en Naomi Campbell.

Afbeelding van Cobra Museum

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: