Kennisplatform voor noord holland
Maritsa Vaarnold
Vanodoe Intercultureel Psychomotorisch Coach

Leer-, taal- en gedragsproblemen aanpakken

Het verloop van de motorische ontwikkeling van een kind hangt samen met het verloop van de ontwikkeling van de hersenen. De bewegingen van een pasgeboren kindje zijn ongecontroleerd en reflexmatig. Een reflex is een onwillekeurig gemaakte beweging of actie, spontaan of naar aanleiding van een bepaalde prikkel.

Denk bijvoorbeeld aan de loopreflex die bij iedere pasgeborene getest kan worden, ook wel de stapreflex genoemd. Net zoals het zoeken met de mond naar de tepel en het zuigen eraan.

Primaire reflexen

Reflexen kun je niet tegenhouden, al doe je er nog zo hard je best voor. Iedereen heeft bij zijn geboorte een aantal primaire reflexen die gemakkelijk zijn op te wekken. Reflexen helpen bij een goede en gezonde ontwikkeling. Ze zijn dan geïntegreerd. Helaas gebeurt dat niet altijd. Het is alleen nog niet volledig bekend dat bij sommige mensen, met name bij kinderen, de primaire reflexen gedeeltelijk nog ongecontroleerd aanwezig blijven.

Oorzaak of reden daarvoor kan uiteenlopend zijn. De meest voorkomende is bijvoorbeeld stress tijdens de zwangerschap, complicaties bij de geboorte, vaccinaties in de vroege jeugd of zelfs andere heftige gebeurtenissen. De persoon die dit ervaart, is constant bezig met het zoeken en vinden van compensaties. Dit kan hele grote gevolgen hebben op het denken, doen, voelen en handelen van de persoon.

Problemen
Ongecontroleerde primaire reflexen kunnen problemen geven, denk hierbij aan:

  • Leer- en concentratieproblemen
  • Verdriet, angsten, paniekaanvallen en woede-uitbarstingen
  • Emotionele disbalans en informatieverwerkingsproblemen zoals ADD, ADHD, autisme, dyslexie en dyscalculie
  • Slaapproblemen en moeilijk kunnen inslapen
  • Gespannen nek of schouders, rugklachten, hoofdpijn, buikpijn, moeite met leren, zwemmen of fietsen
  • ‘Ik ben niet goed genoeg’ en ‘knallen in het hoofd ervaren’

Niet-geïntegreerde reflex

Een niet-geïntegreerde reflex heeft altijd voorrang en verstoort zo het normaal functioneren. Een kind, en met name het jonge kind, zal deze niet gewenste bewegingen en reacties willen onderdrukken of compenseren en dat kost hem veel energie.

Grijpreflex

De grijpreflex van het kind die nog niet goed geïntegreerd is, zal bij elke prikkel van de hand ervoor zorgen dat deze weer opengaat. Dit zijn de kinderen die niet netjes kunnen schrijven en ook niet tussen de lijntjes kunnen kleuren.

Maritsa Vaarnold
Intercultureel Psychomotorisch Coach
Reflexintegratie behandelaar – Vanodoe

Delen via

Zoeken naar: