Kennisplatform voor noord holland

Crowdfunding geslaagd: Fibershed Nederland komt met boek voor jongeren over de impact van kleding én hoe het anders kan

Geplaatst op 12 juli 2023
Crowdfunding geslaagd: Fibershed Nederland komt met boek voor jongeren over de impact van kleding én hoe het anders kan

Fibershed Nederland heeft de crowdfunding voor het boek ‘Goede Gespreksstof’ succesvol afgesloten. In totaal werd er 14.906 euro opgehaald dankzij 197 donateurs. Het streefbedrag was 14.550 euro. Het boek is bedacht en ontwikkeld door Fibershed Nederland. Met het behalen van deze crowdfunding, kunnen de eerste 1500 exemplaren duurzaam worden gedrukt en verspreid via (online) boekwinkels, duurzame retailers en business-to-business.

Al eerder doneerden Fibershed US, het Prins Bernard Cultuurfonds en enkele private donateurs aan dit boek. Mede dankzij hen is de redactie en vormgeving van het boek mogelijk gemaakt. De boeklancering zal tijdens Dutch Design Week 2023 zijn.

Waarom dit boek nodig is
Stijntje Jaspers en Martine Nieuwenhuis richtten in 2021 Fibershed Nederland op als onderdeel van de internationale non-profitorganisatie Fibershed. Wereldwijd zet Fibershed zich in om van natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen en wol, het nieuwe normaal te maken binnen een zo lokaal mogelijke keten.

Steeds meer beseften Jaspers en Nieuwenhuis dat het veranderen van de textiel- en kledingindustrie al start bij hoe je als jongere naar kleding kijkt. Het boek Goede Gespreksstof geeft daarom ouders en andere opvoeders de kans om jongeren vanaf 10 jaar mee te nemen in de wereld van de kleding: Hoe het nu is, hoe het was, en vooral hoe het ook anders kan.

Het boek laat jongeren op creatieve manier zien dat kleding geen goedkoop product is, dat er waardevolle grondstoffen zijn gebruikt om onze kleding te maken, en dat het geen wegwerpartikel is. Het boek staat vol inspirerende rolmodellen, als modeontwerper Joline Jolink, AMFI-directeur José Teunissen en MUD Jeans oprichter Bert van Son. Maar ook jongeren komen aan het woord, zoals de 12-jarige Yasmine. Zij zegt over kleding: “Ik denk er niet veel over na, over wat ik draag, maar erover leren vind ik wel leuk.”

Juist omdat het boek laagdrempelig geschreven is, ondersteund met illustraties, is het boek niet alleen voor jongeren interessant, maar voor iedereen die meer wil weten over de impact van kleding en hoe je zelf kan bijdragen aan positieve verandering.

Breed support voor leren over kleren
Van de 1500 exemplaren die met het geld van de crowdfunding kunnen worden gedrukt, zijn via de crowdfunding al ruim 400 boeken gereserveerd. Dit zijn organisaties als ArtEZ University of the Arts, Clean & Unique en Sprong Living Ecosystem – een gezamenlijk programma van HZ University Of Applied Sciences, Hogeschool Rotterdam en Avans Hogeschool. Voor hen is het boek onder andere een mooi personeels- en relatiegeschenk.  

Ook hebben met name particulieren, in totaal 60 boeken gereserveerd als donatie aan Stichting Petje Af. Binnen deze stichting komen jongeren in aanraking met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden. Het boek Goede Gespreksstof past daarbij, want door middel van het boek leren jongeren niet alleen over de impact van kleding, en hoe dat anders en lokaler kan, maar ook welke beroepsgroepen daarbij betrokken zijn.

De reden voor particulieren om de crowdfunding van Fibershed Nederland te steunen, wordt onder meer door André Nijhof, hoogleraar Duurzaam Ondernemen en Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit, mooi verwoord: “We hebben stewards nodig die het geheel oprekken qua verduurzaming. Dat is wat Stijntje en Martine doen.”

Op 10 juli is de crowdfunding voor het boek Goede Gespreksstof afgerond. Maar de interesse om het boek te reserveren onder met name onderwijs en culturele instellingen blijft groeien.

Boeklancering
De boeklancering zal tijdens Dutch Design Week zijn, deze vindt plaats van 21-29 oktober 2023 in Eindhoven. Exacte datum en tijd wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: