Kennisplatform voor noord holland

Datacenter Noord-Holland: met twee voeten in de klei

Geplaatst op 12 april 2022
Datacenter met twee voeten in de klei

Een datacenter op een toplocatie. Dan denk je misschien niet direct aan een plaats als Alkmaar. En toch staat daar al een aantal jaren het Datacenter Noord-Holland, dat over prima papieren beschikt. Ga maar na: centraal gelegen in Noord-Holland, een uitstekend beveiligingsniveau en een nadrukkelijke focus op maatwerk. “Flexibiliteit is in alle opzichten ons startpunt – voor mkb’ers een absolute must.”

Juist voor het mkb is het vaak lastig om een goed datacenter te vinden. Goed in de zin dat het datacenter niet alleen de juiste diensten en optimale beveiliging biedt, maar vooral ook dat het in staat is om in te spelen op de specifieke wensen van elke ondernemer. “Die wensen zijn heel divers, maar er is één duidelijke rode draad: op zoveel mogelijk vlakken maatwerk kunnen leveren”, vertelt Piet Sleurink, directeur van Datacenter Noord-Holland. En dat doen ze dus in Alkmaar.

Halve of hele kasten
Dat begint al bij de hoeveelheid serverruimte die een bedrijf ‘moet’ afnemen. “Bij Datacenter Noord-Holland zijn bedrijven daar helemaal vrij in. Of je nou een kwart rack, een half rack of vijf complete racks wilt: de keuze is aan de ondernemer. Ook over uitbreiden of afschalen van de oorspronkelijk in het contract overeengekomen serverruimte doen we niet moeilijk”, vertelt Michael van Soest, accountmanager van Datacenter Noord-Holland.

En bij die flexibiliteit stopt het niet. Datacenter Noord-Holland is provider-onafhankelijk en hanteert een persoonlijke aanpak, in breed opzicht. “Vaak hebben mkb-bedrijven een duidelijke voorkeur voor een bepaalde carrier. Snappen wij helemaal. Wij hebben dan ook geen exclusieve contracten met één of meer providers – die keuze laten we bij onze klanten”, legt Van Soest uit. En vinden bedrijven het lastig of omslachtig om hun serverruimte te verplaatsen, dan biedt Datacenter Noord-Holland een overstapservice aan. “Of het nu om contractuele zaken draait, om de IP-adressering, of omdat ondernemers tegen de technische kant van de zaak aanhikken: onze experts kunnen ondersteunen bij alle praktische zaken en ervoor zorgen dat klanten eigen IP-adressen krijgen”, legt Van Soest uit. “Nieuwe klanten kunnen hier in een paar dagen tot maximaal twee weken volledig operationeel zijn.”

Standaard telt ook
Waar ze bij Datacenter Noord-Holland in Alkmaar wel zweren bij werken volgens een vaste standaard, is als het om beveiliging en toegankelijkheid gaat. “We hanteren de strengste eisen voor cybersecurity en fysieke beveiliging. Daarin doen we geen enkele concessie. Sterker: we zijn een van de weinige kleine datacenters met 24/7 personele bewaking”, vertelt Sleurink. Ook de continuïteit van de stroomvoorziening en andere essentiële voorzieningen is strak geregeld. “De stroomvoorziening, de koeling en de glasvezelverbindingen: alles is volledig redundant uitgevoerd. We monitoren continu dat alles ook naar behoren werkt en we in het geval van een calamiteit direct in kunnen grijpen. Dat moet ook wel: je stalt als bedrijf niet voor niets je data op een externe locatie – dan moet het allemaal wel perfect functioneren.”

Je data verhuizen van een lokale server naar een server bij een datacenter is voor de meeste bedrijven sowieso een slimme keuze. “In zijn algemeenheid kun je stellen dat je data op een server bij een datacenter altijd efficiënter is dan op een lokale server bij het bedrijf zelf. De security is beter georganiseerd, stroomvoorziening en netwerkverbindingen zijn zekerder en de monitoring is optimaal. Dat maakt het uiteindelijk ook effectiever én goedkoper. Specifiek voor Datacenter Noord-Holland geldt dan nog dat we een relatief klein datacenter zijn waardoor we maatwerk kunnen leveren. Zo heeft elke klant altijd dezelfde contactpersoon en kunnen we vrijwel alle zaken persoonlijk managen. Last but not least: we zitten voor veel bedrijven letterlijk om de hoek. Systeembeheerders die voor onderhoud of technische updates aan de slag willen met ‘hun’ servers hoeven daarvoor niet naar Amsterdam, Friesland of nog verder. Dat klinkt als een kleinigheid maar is voor velen echt een uitkomst”, zegt Sleurink.

Schot Groep
Actief meedenken met klanten is typerend voor het team van Datacenter Noord-Holland. En dat is geen verrassing. Sinds januari 2021 is het datacenter honderd procent eigendom van het Alkmaarse familiebedrijf Schot Groep. En bij die meer dan 90-jarige onderneming zit maatwerk in het DNA. “Eerder was Datacenter Noord-Holland in handen van een collectief van acht bedrijven. Dat bleek niet optimaal – we misten focus op zowel klantgroei als businessoptimalisatie. Dat is met de overname honderdtachtig graden gedraaid: Datacenter Noord-Holland is niet langer bijzaak voor de eigenaren, maar absolute hoofdzaak geworden”, vertelt Van Soest.

Behoud en optimalisatie
Spyke Security – een dochter van Schot Groep – was een van die acht bedrijven uit het collectief van acht betrokken ondernemers en heeft de overige zeven uitgekocht. “Belangrijkste doel was om het datacenter te behouden voor de regio én de dienstverlening verder te optimaliseren. Met een stabiel en solide bedrijf op de achtergrond zit dat wel goed”, stelt Sleurink.

Directe aanleiding voor de vernieuwing vorig jaar was de bouw van de Spyke Security videotoezichtcentrale. Tijdens deze verbouwing zijn ook alle datacentersystemen, zoals het blussysteem en de aggregaten, vernieuwd. “Automatisch kwam toen ook de toekomst van de organisatie ter sprake. Van security naar datacenter is dan eigenlijk niet zo’n grote stap – de raakvlakken zijn overduidelijk. Aan ons om het datacenter nu in een hogere versnelling te krijgen en meer mkb’ers te overtuigen van de voordelen die we ze kunnen bieden op het vlak van veiligheid, toegankelijkheid en continuïteit als het gaat om hun data. Ons belang is hún belang zogezegd.”

In Nederlandse handen
Verschillende Noord-Hollandse gemeenten, regionale zorgcentra en veel ICT-bedrijven maken nu al gebruik van Datacenter Noord-Holland. “Typisch bedrijven die ook inzien dat het waardevol is om je data veilig bij een professioneel datacenter te hebben, dat volledig in Nederlandse handen is. Want hoe voor de hand liggend dat ook is – dat is al tamelijk uniek. Verreweg de meeste datacentra, en dat geldt zeker voor de grote, zijn in handen van buitenlandse investeringsmaatschappijen”, legt Van Soest uit. “Een datacenter dat zo stevig met zijn voeten in de Hollandse klei staat, zul je niet snel vinden!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: