Kennisplatform voor noord holland

De vijf zekerheden van Parel Beheer

Geplaatst op 24 maart 2021
De vijf zekerheden van Parel Beheer

Eén ding is zeker: als je Jan Willem Hens belt, krijg je hem gegarandeerd aan de telefoon. De directeur van Parel Beheer in Amsterdam heeft ‘bereikbaarheid’ en ‘communicatie’ hoog in het vaandel staan. En dus zorgt hij ervoor dat hij als beheerder van tientallen Verenigingen van Eigenaars zijn telefoon en mail altijd onder handbereik heeft. En mocht hij tóch een keertje niet op kunnen nemen, dan belt hij snel terug: “Want ik hou me altijd aan afspraken. Dat is een van de vijf zekerheden van Parel Beheer.”

Na een loopbaan in de ICT stapte Jan Willem Hens (Hongkong, 1959) zes jaar geleden over naar een andere branche. “Ik wilde iets anders gaan doen.” Hij zette de eerste stappen richting vastgoed met het kopen en verhuren van garages. Ook kwamen VvE’s op zijn pad. Daarvan zijn er zo’n 40.000 in Amsterdam. Verenigingen van Eigenaars besteden het financiële, technische en/of administratieve beheer van het pand of appartementencomplex vaak uit en Jan Willem – “noem me alsjeblieft bij mijn voornaam, dat persoonlijke past namelijk bij de cultuur van Parel Beheer” – stapte in die groeimarkt. “Ik ben begonnen met één VvE en na verloop van tijd kon ik steeds meer aan de ketting rijgen. Dat zijn de parels, vandaar ook de naam Parel Beheer”, legt hij uit.

Kleine VvE’s

Die ketting is al aardig gegroeid; er zitten nu meer dan 150 parels aan, vooral kleine VvE’s tot ongeveer tien appartementsrechten. Parel Beheer is een eenmansbedrijf, Jan Willem huurt vakmensen en professionals in die op kantoor of op locatie de werkzaamheden verrichten: “Ik maak gebruik van vaste vaklui zoals administrateurs, timmermannen en loodgieters. Dan weet ik zeker dat er kwaliteit geleverd wordt en dat we snel kunnen handelen.”

‘Gemier’

Het beheer van een VvE overnemen is niet altijd even gemakkelijk. “Je moet wel een beetje tegen gemier kunnen”, lacht Jan Willem. “Maar dat is nu precies onze taak en dat doen we met plezier: het gedoe waar veel VvE’s mee worstelen, overnemen.” Dat is een van de belangrijkste redenen dat ze bij Parel Beheer aankloppen. “Er zijn VvE-besturen die er met elkaar niet uitkomen hoe ze het beheer van het complex moeten regelen. Huren ze mijn bedrijf in, dan zijn ze van een heleboel gedoe af. We zorgen niet alleen voor technisch onderhoud en de boekhouding, maar lossen ook financiële kwesties op, incasseren achterstallige betalingen en adviseren ze over meerjarenonderhoudsplannen en spaarplannen. Ook zijn we thuis in de wet- en regelgeving omtrent VvE’s die steeds ingewikkelder wordt. Het wordt steeds lastiger om het zelf allemaal te doen. Daarin helpen en adviseren we de besturen, zodat ze niet voor onaangename verrassingen met bijvoorbeeld de boekhouding of begroting komen te staan.”

Niks erger dan slechte communicatie

Ontevreden klanten van Amsterdamse concullega’s kloppen ook bij Parel Beheer aan: “Klachten gaan bijna altijd over communicatie. Daarom hamer ik ook zo op snel antwoorden, in elk geval binnen een dag. Niks horen, eindeloos moeten wachten op een reactie of onbereikbaar zijn: niks erger dan slechte communicatie. Wij communiceren altijd, ook tijdens vakanties en in het weekend, dat is een van onze zekerheden. Daarmee onderscheiden we ons in positieve zin van andere beheermaatschappijen.” Naast de zekerheid dat Parel Beheer betrouwbaar én 24/7 bereikbaar is, benadrukt de Amsterdamse ondernemer dat er nog vier zekerheden zijn: “Er is altijd persoonlijk contact, afspraak is afspraak, transparantie in de kosten en maatwerk per klant. Aan die beloftes houden we ons. Altijd.”

Nieuwe parel

Met de huidige woningmarkt en historisch lage hypotheekrente slaan veel beleggers hun slag en kopen veel woningen op om ze vervolgens te gaan verhuren. Deze ontwikkeling biedt ook Parel Beheer kansen. Jan Willem ziet de vraag naar beheer binnen het vastgoed groeien: “Het is een nieuwe parel aan onze ketting. We bieden onze jarenlange ervaring en knowhow die we bij het VvE-beheer hebben opgedaan ook aan beleggers van vastgoed aan, we merken dat daar behoefte aan is. Wij kunnen voor alles zorgen. Van het zoeken van nieuwe huurders, het incasseren van de huur tot het oplossen van technische problemen. Geeft een verwarming er op zondagmiddag de brui aan, dan komen we langs en zorgen ervoor dat alles weer naar behoren werkt. De verhuurder hoeft zich dus nergens zorgen over te maken, wij nemen al het werk uit handen. Hij of zij hoeft alleen van de huurinkomsten te genieten.”

Maandelijkse bijdrage

VvE’s en vastgoedbeleggers die gebruikmaken van de financiële, technische en/of administratieve diensten van Parel Beheer, betalen een maandelijkse bijdrage. Jan Willem: “Onderhoud en beheer moet sowieso gebeuren. Onze kosten kunnen in de jaarbegroting worden meegenomen. Voor dat geld krijgen onze klanten niet alleen een betrouwbare en bereikbare beheerder die persoonlijk contact en de menselijke maat belangrijk vindt, het bespaart ze ook heel veel gedoe. En dat is het geld zeker waard.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: