Kennisplatform voor noord holland

De voordelen van groen in en rondom het bedrijfspand

Geplaatst op 8 juli 2024
De voordelen van groen in en rondom het bedrijfspand

In de moderne bedrijfswereld is het integreren van groen in en rondom bedrijfspanden meer dan een trend; het is een strategische keuze die tal van voordelen met zich meebrengt. Of het nu gaat om kleine bedrijfsterreinen of uitgestrekte kantoorgebouwen, het toevoegen van planten, bomen en gras kan een positieve impact hebben op zowel het milieu als de werkervaring van medewerkers. In dit artikel bespreken we hoe bedrijven groen kunnen introduceren en de voordelen die dit met zich meebrengt.

Onderhoudsarme graszoden: gemak en efficiëntie

Voor bedrijven die groene ruimtes willen creëren zonder veel tijd en middelen aan onderhoud te besteden, zijn onderhoudsarme graszoden een uitstekende keuze. Deze speciaal gekweekte graszoden zijn ontworpen om minimaal onderhoud te vereisen, terwijl ze toch een weelderig en gezond uiterlijk behouden. Andere voordelen van graszoden zijn onder andere:

  • Ze hebben weinig water nodig: onderhoudsarme graszoden zijn vaak droogtetolerant, wat betekent dat ze minder water nodig hebben om groen en gezond te blijven.
  • Je hoeft ze minder vaak te maaien: deze graszoden groeien langzamer dan standaard gras, waardoor ze minder vaak gemaaid hoeven te worden.
  • Ze zijn ziekteresistent: ze zijn vaak resistent tegen veelvoorkomende grasziekten, waardoor ze minder vatbaar zijn voor schade en daardoor minder chemische behandelingen nodig hebben.

Groene daken: een duurzame keuze

Groene daken zijn een innovatieve manier voor bedrijven om groen toe te voegen aan hun panden. Ze bieden tal van voordelen, waaronder verbeterde isolatie, verlengde levensduur van het dak en een bijdrage aan de biodiversiteit.

Groene daken bieden extra isolatie, wat kan helpen de verwarmings- en koelingskosten te verlagen. De vegetatielaag beschermt het dakoppervlak tegen schadelijke UV-stralen en extreme temperatuurschommelingen, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd. Daarnaast kunnen groene daken een habitat bieden voor verschillende soorten planten en insecten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Verticale tuinen: optimaal gebruik van ruimte

Verticale tuinen zijn een creatieve manier om groen te introduceren zonder veel ruimte in beslag te nemen. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd en bieden een opvallend visueel element dat de esthetiek van het pand verbetert.

Verticale tuinen maken optimaal gebruik van verticale ruimte, wat vooral handig is in stedelijke gebieden waar horizontale ruimte beperkt is. Planten in deze tuinen kunnen helpen de lucht te zuiveren door kooldioxide op te nemen en zuurstof af te geven. Bovendien kunnen verticale tuinen het geluidsniveau binnen en buiten het gebouw verminderen door geluidsgolven te absorberen.

Binnenplanten: verhoogde productiviteit en welzijn

Het toevoegen van planten in kantoorruimtes heeft bewezen voordelen voor de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van planten in de werkomgeving kan leiden tot een vermindering van stress, een verhoogde concentratie en een algeheel gevoel van welzijn.

Planten verbeteren de luchtkwaliteit door schadelijke stoffen te absorberen en zuurstof af te geven, wat bijdraagt aan een gezondere werkomgeving. Daarnaast kunnen planten de akoestiek van kantoorruimtes verbeteren door geluidsgolven te absorberen, waardoor een rustiger en aangenamer werkklimaat ontstaat. Andere voordelen van planten op kantoor, zijn:

  • Stressvermindering: planten hebben een kalmerend effect en kunnen helpen stress te verminderen.
  • Verhoogde concentratie: groene omgevingen kunnen de concentratie en productiviteit van werknemers verhogen.
  • Gezondheid en welzijn: planten verbeteren de luchtkwaliteit door de hoeveelheid zuurstof te verhogen en schadelijke stoffen te absorberen, wat bijdraagt aan een gezondere werkomgeving.

Groene parkeerplaatsen: meer dan alleen functioneel

Het toevoegen van groen aan parkeerplaatsen kan niet alleen de esthetiek verbeteren, maar ook helpen bij waterbeheer en het verminderen van de hitte-eiland-effect. Dit kan worden bereikt door het planten van bomen, het aanleggen van grasstroken en het gebruik van doorlatende bestratingsmaterialen. Er zijn een aantal voordelen aan groene parkeerplaatsen verbonden.

  • Waterbeheer: groene parkeerplaatsen helpen bij het absorberen van regenwater, waardoor het risico op overstromingen wordt verminderd.
  • Hitte-eiland effect: vegetatie helpt de omgevingstemperatuur te verlagen door schaduw te bieden en verdamping te bevorderen.
  • Visuele aantrekkingskracht: een groene parkeerplaats ziet er aantrekkelijker uit en kan bijdragen aan een positieve eerste indruk van het bedrijfspand.

Groene certificeringen: duurzaamheid en reputatie

Het verkrijgen van groene certificeringen zoals LEED of BREEAM kan bedrijven aanzienlijk helpen hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren en hun reputatie te versterken. Deze certificeringen beoordelen verschillende aspecten van een gebouw, waaronder energie-efficiëntie, waterbeheer en de hoeveelheid groen aanwezig in en rondom het pand.

Groene certificeringen bieden een gedetailleerd raamwerk voor het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van een gebouw. Dit raamwerk omvat richtlijnen en normen die bedrijven helpen bij het implementeren van duurzame praktijken en technologieën. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen bedrijven niet alleen hun impact op het milieu verminderen, maar ook voldoen aan de groeiende eisen van klanten en stakeholders op het gebied van duurzaamheid.

Bedrijven die groene certificeringen behalen, kunnen hun inzet voor duurzaamheid aantonen, wat gunstig kan zijn voor hun reputatie en concurrentiepositie. Het behalen van een certificering zoals LEED of BREEAM kan dienen als een krachtig marketinginstrument, dat aantoont dat het bedrijf actief bijdraagt aan milieubehoud en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit kan de loyaliteit van klanten vergroten en nieuwe zakelijke kansen openen, vooral in markten waar duurzaamheid een belangrijke factor is.

De voordelen van groene bedrijfspanden

Het integreren van groen in en rondom bedrijfspanden biedt tal van voordelen, variërend van verbeterde luchtkwaliteit en verhoogde productiviteit tot kostenbesparingen en een verbeterde reputatie. Door te kiezen voor onderhoudsarme graszoden, groene daken, verticale tuinen en binnenplanten, kunnen bedrijven een gezondere, aantrekkelijkere en duurzamere werkomgeving creëren.

Onderhoudsarme graszoden vereisen minimale verzorging, wat zorgt voor een weelderige groene omgeving met minder onderhoudskosten. Groene daken verbeteren de isolatie van gebouwen, wat leidt tot energiebesparingen, en bieden bescherming tegen UV-stralen en extreme temperaturen. Verticale tuinen maken optimaal gebruik van beperkte ruimte, verbeteren de luchtkwaliteit en bieden akoestische voordelen. Binnenplanten dragen bij aan een gezondere werkomgeving door de lucht te zuiveren en de productiviteit van medewerkers te verhogen.

Deze groene initiatieven zijn investeringen die zichzelf terugbetalen in zowel economische als menselijke termen, waardoor bedrijven een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun medewerkers en de bredere gemeenschap.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: