Kennisplatform voor noord holland

Dolphin Marine, Offshore & Industrie: Troubleshooter pur sang

Geplaatst op 24 juni 2021
Dolphin Marine, Offshore & Industrie: Troubleshooter pur sang

Als de machines van zijn klanten stilvallen, wordt er van het ene op het andere moment niets meer verdiend, weet Michael Pieneman van Dolphin Marine, Offshore & Industrie. Integendeel: dan hopen de kosten zich in snel tempo op. “Dus komen wij altijd direct in actie om het probleem bij de klant te verhelpen. Waar en wanneer dan ook. Oók als dat meer van ons vraagt dan onze eigen kennis.”

Pieneman is een troubleshooter pur sang. Hapert een machine van een van zijn klanten, dan duikt hij er het liefst direct bovenop of in om de oorzaak van het probleem te achterhalen. “Die installatie moet het weer gaan doen, dat is het enige resultaat dat voor ons telt.”

Technische slimmigheden

Dolphin Marine, Offshore & Industrie heeft specialistische kennis van paneelbouw en realiseert integratie, automatisering en beheersing van elektronische en werktuigbouwkundige installaties. Het bedrijf werkt voor scheepsbouwers, offshore bedrijven, energietransitie-bedrijven en andere industrieën over de hele wereld, met vaak zeer specifieke toepassingen. “Zo hebben we voor een innovatieve wereldspeler op de markt van onder meer Deck Equipment een winch-oplossing ontwikkeld, waarbij het hydraulisch systeem compleet vervangen is door een volledig elektrisch systeem.” Dat deed Dolphin samen met Patrick van der Lied van i2motion uit Hapert, aandrijfspecialist in toerengeregelde applicaties. “Samen hebben we de volledige elektrificatie doorgevoerd, waarbij de designtemperatuur van -40 tot +60 graden Celsius afgedekt moest worden, net als de negatieve invloeden van zon, zee en zout. Dit hadden we niet voor elkaar gekregen zonder de extra knowhow van onze partner i2motion.”

Intensief samenwerken met andere partijen is voor Pieneman niet meer dan normaal. Dolphin en i2motion doen dat al zo lang dat ze precies weten wat ze aan elkaar hebben. “We trekken gericht samen op. Het lukt ons om efficiënte, grensoverschrijdende technische oplossingen te bedenken, dankzij onze servicegerichte kijk óp en jarenlange ervaring mét applicaties in het veld.” Dat komt ook van pas bij het troubleshooten: door hun specifieke kennis slim te combineren kunnen ze complexe problemen adequaat oppakken.

Duurzame wereld

Pieneman startte zijn bedrijf 25 jaar geleden. Al die tijd is hij trouw gebleven aan zijn drie basisprincipes: duurzaamheid, innovatie en samenwerken. “Dat werkt al 25 jaar. Wij  ontwikkelen installaties die een duurzame bijdrage leveren. Ook bedenk ik samen met i2motion nieuwe toepassingen om uitdagende problemen op te lossen.”

Een mooi voorbeeld van zo’n probleem zijn lekkende drinkwaterleidingen. “In Nederland lekt zo’n twintig procent van het drinkwater weg. In Frankrijk en Spanje is dat al tegen de veertig procent. Absoluut zonde natuurlijk. En gevaarlijk, want daardoor ontstaan de bekende sinkholes. Door meetsignalen door de leidingen te sturen die continu meten, kunnen wij over een traject van duizend kilometer tot op één inch nauwkeurig een lek opsporen.” Waterleidingbedrijven hebben nog niet toegehapt, maar een aantal olie- en gasbedrijven wel. Bij de ontwikkeling en uitrol van deze techniek werkten Dolphin en i2motion ook nauw samen. Zelfs qua innovatie zitten ze op één lijn.

Smart glasses

Door corona werd werken bij Dolphin het afgelopen jaar een serieuze uitdaging. “Een tijdlang was het onmogelijk om bij klanten op locatie buiten Nederland te komen en ons werk te doen. Gelukkig werkten we al sinds 2018 met innovatieve smart glasses om op afstand mee te kunnen kijken bij de klant en technisch gezien te begrijpen waar het spaak loopt. Dat kwam nu wel heel goed van pas.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: