Kennisplatform voor noord holland

Eerste draagbare hemodialyse apparaat ter wereld geeft nierpatiënten meer vrijheid

Geplaatst op 24 november 2022
Eerste draagbare hemodialyse apparaat ter wereld geeft nierpatiënten meer vrijheid.

Zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak je dialyseert. Dat is binnenkort mogelijk met het eerste draagbare hemodialyse apparaat, de Neokidney, van het Nederlandse bedrijf Nextkidney. Voor miljoenen nierpatiënten betekent deze ‘draagbare kunstnier’ meer vrijheid, een verbetering van de kwaliteit van leven en een stijging in de levensverwachting. Met een werkend prototype start Nextkidney nu met de laatste ontwikkelfase. Naar verwachting wordt de Neokidney in het eerste halfjaar van 2024 in Nederland op de markt gebracht.

Een levensbedreigende situatie  

Als nierschade leidt tot nierfalen zijn niertransplantatie en dialyse de enige behandelopties. Rond de 2,8 miljoen mensen ondergaan een dialysebehandeling wereldwijd. Hemodialyse heeft een enorme impact op het leven van een nierpatiënt door de tijdrovende en intensieve dialysesessies: meestal 3 keer per week een behandeling van 4 uur in een ziekenhuis. Een dialysepatiënt moet zijn leven volledig afstemmen op de behandeling die hij krijgt. Het is bovendien één van de duurste behandelingen die vergoed worden uit de basisverzekering.  

Een impactvolle oplossing  

Nextkidney komt voort uit het initiatief van de Nierstichting om patiënten meer vrijheid en kwaliteit van leven te geven. In samenwerking met de Nederlandse zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis en professionele ontwikkelaars, is in de afgelopen jaren het eerste draagbare hemodialyse apparaat ter wereld ontwikkeld, de Neokidney, waarmee patiënten zelfstandig kunnen dialyseren. Nierpatiënten kunnen daardoor vaker, langer en waar zij willen dialyseren. Hierdoor krijgen zij een deel van hun vrijheid terug, verbetert de kwaliteit van leven en stijgt de levensverwachting. Daarnaast dalen de kosten van de behandeling, omdat er minder zorgondersteuning en dialysevloeistof nodig is. 

Fabian Cornelissen is al bijna 20 jaar nierpatiënt. Helaas is hij na drie mislukte transplantaties weer aangewezen op dialyse: “Als ik niet zou dialyseren dan zou ik doodgaan. Voor mij maakt dit apparaat echt een heel groot verschil. Het is verplaatsbaar. Je kunt het onderweg gebruiken of op vakantie. Het idee dat je je met dit apparaat kán verplaatsen is al een hele bevrijding.”

De laatste ontwikkelingsfase

De draagbare kunstnier is in de laatste ontwikkelingsfase. Het werkende prototype is gereed. Veiligheidstesten zijn in april 2022 in Singapore begonnen. Dit najaar starten daarnaast twee klinische studies met patiënten in Frankrijk en in Nederland. Deze stappen zijn nodig voor de goedkeuring voor markttoelating in Europa en daarna in de Verenigde Staten.

Om een spoedige marktintroductie mogelijk te maken is Oneplanetcrowd een crowdfunding campagne gestart, waarin wordt gestreeft om €1 tot €5 miljoen op te halen. Sinds de livegang op 7 november, staat de teller inmiddels op €1.9 miljoen. Alle geinteresseerden kunnen een bijdrage leveren vanaf €250,- via deze link.

Pilots in Nederlandse ziekenhuizen

Met zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis werkt Nextkidney momenteel aan pilots in meerdere Nederlandse ziekenhuizen. Joep de Groot is CEO van CZ: “Wij investeren in de draagbare kunstnier en de introductie in de zorg, omdat wij geloven dat de draagbare kunstnier het leven van nierpatiënten drastisch verbetert. De draagbare kunstnier draagt ook bij aan een verlaging van de zorgkosten, onder andere omdat er minder inzet van schaars medisch personeel nodig is. Daarmee helpt deze unieke dialysemachine om de zorg in Nederland breed toegankelijk te houden voor iedereen.” 

Eenvoudig schaalbaar businessmodel

Het businessmodel van Nextkidney is te vergelijken met dat van een koffieapparaat met koffiepads. Je schaft eenmalig een apparaat aan en voor elke behandeling is er een nieuwe set van vloeistoffen en materialen nodig. Deze verbruiksmaterialen zullen in bulk worden geproduceerd in Europa, onder andere in Nederland.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: