Kennisplatform voor noord holland

4.1 miljoen euro opgehaald door Oneplanetcrowd voor meer vrijheid en een beter leven voor nierpatiënten

Geplaatst op 11 januari 2023
4.1 miljoen euro opgehaald door Oneplanetcrowd voor meer vrijheid en een beter leven voor nierpatiënten

Zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak je dialyseert. Dat is straks mogelijk met de “Neokidney”, het eerste portable hemodialyse apparaat ter wereld, vaak ook ‘draagbare kunstnier’ genoemd. Voor miljoenen nierpatiënten betekent dat meer vrijheid en een flinke verbetering van de kwaliteit van leven. Oneplanetcrowd haalde voor Nextkidney, het bedrijf achter Neokidney, in twee maanden 4.1 miljoen euro op om een spoedige marktintroductie mogelijk te maken. De financiering is mede begeleid door Generous Minds.

Als nierschade leidt tot nierfalen zijn niertransplantatie en dialyse de enige behandelopties. Rond de 2,8 miljoen mensen zijn afhankelijk van dialyse om in leven te blijven. Hemodialyse heeft een enorme impact op het leven van een nierpatiënt door de tijdrovende en intensieve dialysesessies: meestal 3 keer per week een behandeling van 4 uur in een ziekenhuis. Een dialysepatiënt moet zijn leven volledig afstemmen op de behandeling die hij krijgt. Het is bovendien een van de duurste behandelingen die vergoed worden uit de basisverzekering.

Een impactvolle oplossing

Nextkidney komt voort uit het initiatief van de Nierstichting en zorgverzekeraars CZ, ZilverenKruis en Menzis om patiënten meer vrijheid en kwaliteit van leven te geven. Afgelopen jaren is gewerkt aan een uniek apparaat waarmee patiënten zelfstandig kunnen dialyseren. Je kunt daardoor vaker, langer en waar je maar wilt dialyseren. Hierdoor krijgen patiënten een groot deel van hun vrijheid terug, verbetert de kwaliteit van leven en stijgt de levensverwachting. Daarnaast dalen de kosten van de behandeling, omdat er minder zorgondersteuning en dialysevloeistof nodig is.

Fabian Cornelissen is al bijna 20 jaar nierpatiënt. Helaas is hij na drie mislukte transplantaties weer aangewezen op dialyse: “Als ik niet zou dialyseren dan zou ik doodgaan. Voor mij maakt dit apparaat echt een heel groot verschil. Het is verplaatsbaar. Je kunt het onderweg gebruiken of op vakantie. Het idee dat je je met dit apparaat kán verplaatsen is al een hele bevrijding.”

Wat is er nog nodig om de Neokidney naar de patiënt te brengen?

De Neokidney is in de laatste ontwikkelingsfase. Het werkende prototype is gereed. Veiligheidstesten zijn in april 2022 in Singapore begonnen. En in najaar 2023 starten twee klinische studies met patiënten in Frankrijk en Nederland. Deze stappen zijn nodig voor de goedkeuring voor markttoelating in Europa en daarna in de Verenigde Staten.

Pilots in Nederlandse ziekenhuizen

Met zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis werkt Nextkidney aan pilots in Nederlandse ziekenhuizen. Joep de Groot is CEO van CZ: “Wij investeren in de draagbare kunstnier en de introductie in de zorg omdat wij geloven dat de draagbare kunstnier het leven van nierpatiënten drastisch verbetert. De draagbare kunstnier draagt ook bij aan een verlaging van de zorgkosten, onder andere omdat er minder inzet van schaars medisch personeel nodig is. Daarmee helpt deze unieke dialysemachine om de zorg in Nederland breed toegankelijk te houden voor iedereen.”

Nextkidney

Nextkidney B.V. richt zich op een combinatie van maatschappelijke impact en rendement. De ontwikkeling van de “Neokidney”, de nieuwe internationale aanduiding voor de draagbare kunstnier, vindt plaats in laboratoria van Nextkidney in Lausanne en Singapore. Het management, de productie en de commercie worden aangestuurd vanuit Nederland. De unieke en baanbrekende samenwerking met zowel patiënten en nefrologen als Nederlandse zorgverzekeraars krijgt als nieuw innovatiemodel wereldwijd veel aandacht.

Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd is het grootste duurzame crowdfundingplatform van Nederland. Maarten de Jong is directeur van Oneplanetcrowd: ‘‘We zijn ontzettend trots op dit eindresultaat! Voor Oneplanetcrowd de grootste financieringscampagne sinds 2019 en de op één na grootste aller tijden. Prachtig om te zien dat onze achterban van investeerders net als wij het belang en de potentie zien van deze innovatie voor nierpatiënten.’’

Heb je deze investeringskans gemist?

Nextkidney biedt vanwege de succesvolle crowdfunding en interesse van nationale- en internationale investeerders de mogelijkheid om tot eind januari te investeren. Wil jij helpen deze unieke zorginnovatie op de markt te brengen? Klik hier om je te registreren voor de aankomende webinars waar Tom Oostrom (directeur Nierstichting) en John Stooker (Chief Financial Officer, Nextkidney) meer vertellen over de Neokidney en de investeringspropositie.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: