Kennisplatform voor noord holland

Eerste elektrische asfalt-warmhoud-container door BAM ingezet

Geplaatst op 2 maart 2022
Eerste elektrische asfalt-warmhoud-container door BAM ingezet

BAM Infra Nederland heeft de eerste elektrisch aangedreven asfalt-warmhoud-container, de Hotbox, in gebruik genomen. Deze machine is onderdeel van de volledig emissieloze asfaltset, waarnaar BAM Infra streeft. De Hotbox is voor het eerst ingezet bij het asfaltonderhoud in de gemeente Den Haag.

De dieselmotor van de asfaltcontainer is door Van der Spek Vianen vervangen door een elektrische aandrijving. Op het accupakket kan ruim twee werkdagen worden gedraaid. Door het laadvermogen van de container van 15 ton kan BAM Infra een productiedag draaien zonder bijladen. Hierdoor kan BAM asfalt repareren zonder dat de container tussendoor moet worden bijgevuld bij de asfaltcentrale. De Hotbox is ook voorzien van een elektrisch verwarmde emulsietank met sproei-inrichting, waardoor BAM geen andere machine hoeft in te zetten voor het aanbrengen van de kleeflaag.

Besparing van 150 liter diesel per dag

Dit voorjaar krijgt BAM Infra ook een waterstof-aangedreven trekker geleverd. Met de Hotbox kan BAM volledig emissieloos asfaltreparaties uitvoeren. Met de inzet van beide machines bespaart BAM zo’n 150 liter diesel per dag. Dit heeft een gunstig effect op de omgeving en is ook beter voor de medewerkers die met deze machines werken.

Volledig emissieloze asfaltset

De Hotbox is onderdeel van de eerste volledig emissieloze asfaltset. BAM streeft ernaar deze set medio 2022 op de weg te hebben staan. Samen met partners en opdrachtgevers realiseert BAM deze duurzaamheidsdoelstelling. In januari had BAM de primeur van de elektrische asfaltspreidmachine. In 2020 nam BAM Infra de eerste elektrische wals in gebruik.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: