Kennisplatform voor noord holland

Egmond Plastic: ‘Wij gaan graag de uitdaging aan!’

Geplaatst op 1 december 2022
Egmond Plastic: ‘Wij gaan graag de uitdaging aan!’

Egmond Plastic in Alkmaar is een wereldwijd begrip als het gaat om spuitgieten. Het bedrijf maakt hoogwaardige kunststofproducten voor onder meer de luchtvaartindustrie, defensie en de medische industrie en regionale industrie. CEO Richard Brandwijk vertelt ons meer over dit succesvolle Noord-Hollandse bedrijf, waar 90 man werkzaam zijn.

Richard: “Egmond Plastic is een 54 jaar bestaand spuitgietbedrijf, gespecialiseerd in het spuitgieten van kunststof, plastic in de volksmond. De meeste spuitgietbedrijven richten zich op de consumentenmarkt en de grote aantallen, maar wij bedienen een nichemarkt van moeilijkere producten en kleinere aantallen.” De vraag naar specifieke producten vanuit de luchtvaartindustrie en medische industrie bleek uitstekend te passen bij de specialisatie van Egmond Plastic. Richard: “We maken veel onderdelen van vliegtuigen, zoals leeslampjes, ovendeurtjes en panelen, maar bijvoorbeeld ook bagagebakspiegels voor alle vliegtuigen van Boeing. Ook voor de regionale industrie zijn we trouwens aan het werk. De mogelijkheden van kunststof als materiaal zijn bijna eindeloos. Kunststof is dus voor vele sectoren interessant en kan veelal een goed alternatief zijn voor de meer traditionele metaalsoorten.”


Meer dan spuitgieten

Naast de spuitgietafdeling heeft Egmond Plastic onder andere een eigen lakkerij en matrijzenmakerij. Richard legt uit: “Matrijzen zijn een soort mallen die je nodig hebt om vloeibaar kunststof in een gewenste vorm te gieten. Kunststof wordt als korrel aangeleverd en wij verhitten dat tot een vloeibare brij. Onder hoge druk spuiten we dat vervolgens in een matrijs. Na het afkoelen komt het product in de gewenste vorm uit de matrijs. Het werkt een stuk sneller met zo’n eigen matrijzenmakerij in huis.”


Energietransitie

Met de sterke vraag naar hoogwaardige kunststofproducten gaat de business voor Egmond Plastic zeer goed. Wel wordt het bedrijf, zoals alle bedrijven, getroffen door de hoge energietarieven. Richard: “Daarom hebben we eens goed gekeken naar ons elektriciteitsverbruik. Doordat we kunststof continu moeten verwarmen om ermee te kunnen werken, zijn we een grootgebruiker van elektriciteit. Door de hoge energierekeningen hebben we besloten om binnen een aantal jaar 50 procent minder elektriciteit af te nemen. Dit gaan we voornamelijk doen door het vervangen van hydraulische machines door energiezuinige elektrische machines en het plaatsen van zonnepanelen. In november worden er al 784 stuks op ons bedrijfspand gelegd!”


Klantcontact

Richard merkt dat Egmond Plastic steeds meer regionale klanten krijgt. “Door de huidige wereldproblematiek halen veel bedrijven hun productie uit China terug en kiezen meer en meer voor bedrijven uit de regio. Dit heeft onder andere te maken met logistieke voordelen, maar in ons geval komt daar ook het voordeel van een goed klantcontact bij. Wij willen namelijk graag met onze klanten meepraten om samen een product te ontwikkelen. De klant weet wat hij wil en ons engineering-team weet hoe je dat zo goedkoop mogelijk kunt maken. Hoe eerder wij betrokken zijn bij het ontwerp, des te groter zijn de kostenbesparingen. Wij schrikken niet van een moeilijk idee of ontwerp en gaan graag de uitdaging aan!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: