Kennisplatform voor noord holland

Energy Department: Zakelijk energieadviseur heeft het druk

Geplaatst op 20 december 2023

Energy Department helpt ondernemingen te besparen op energie. Dit doet het bedrijf door het collectief inkopen van energie en het adviseren over energiebesparing. Ondernemingen met een stroom- of gasverbruik vanaf 15.000 kWh en/of 3000 m3 kunnen bij Energy Department terecht voor deelname aan een energiecollectief. Daarnaast ondersteunt Energy Department ondernemingen bij de energiebesparingsplicht. In gesprek met algemeen directeur Raymond Dernier.

Raymond Dernier en zijn collega’s hebben het gigantisch druk. Momenteel komen er dagelijks zo’n 10 tot 20 bedrijven als nieuwe klanten bij. Niet zo gek, want veel bedrijven hebben te maken met de energiebesparingsplicht. Wat is dit precies? Raymond: “Als ondernemingen meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas per jaar verbruiken, moeten zij voldoen aan de informatieplicht of onderzoeksplicht energiebesparing of EED. Vanuit de overheid is vastgesteld dat zij dan dus de plicht hebben om energie te besparen. Aan die plicht dienen bedrijven nu te voldoen voor december 2023. Als zij dit niet doen, riskeren zij een flinke boete, er wordt streng gehandhaafd… Wij van Energy Department helpen bedrijven en instellingen graag bij het voldoen aan deze informatieplicht.”

Energiebesparende maatregelen
De informatieplicht energiebesparing is onderdeel van de Wet milieubeheer. Nu zijn bedrijven en instellingen verplicht om aan te geven welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Dit dient gerapporteerd te worden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO heeft een Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) opgesteld per branche. Raymond: “Energy Department helpt bedrijven en instellingen hen wegwijs te maken in de verschillende energiemaatregelen die zijn opgesteld. Zo is ledverlichting verplicht voor het bedrijfsleven en moeten alle kantoorpanden in 2023 in het bezit zijn van energielabel C. Bij eerdere informatieplichtrondes stonden we bedrijven al bij, dus mensen weten ons al een tijdje goed te vinden. Daarbij heeft onlangs minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heel ondernemend Nederland een brief gestuurd met daarin een dringende herinnering aan de komende informatieplichtsronde. Op basis daarvan bellen bedrijven ons nu op of vullen zij het contactformulier in op onze website. Wij nemen dan uiteraard direct contact op; onze professionele energieadviseurs staan graag voor ze klaar!”


Energiecollectief
Energy Department is in 2012 begonnen als energiecollectief. Door leden te werven, is het bedrijf erin geslaagd om lagere energietarieven bij energieleveranciers te verkrijgen. Raymond: “Ondernemingen met een stroom- of gasverbruik vanaf 15.000 kWh en/of 3000 m3 kunnen bij ons terecht voor deelname aan ons energiecollectief. Dat is zeer interessant, want in een collectief betaal je nu eenmaal lagere tarieven dan als individu. Door onze collectieve propositie kunnen wij de prijs drukken. “Samen besparen we meer” is niet voor niets onze pay-off!” Vanuit het handelen in elektriciteit en gas, heeft Energy Department zich doorontwikkeld tot een vertrouwde adviseur op het gebied van de energietransitie. De hulp bij de informatieplicht is daar een mooi resultaat van.

Energiebesparingsadvies
Naast de ondersteuning bij de informatieplicht, adviseren Raymond en zijn collega’s al jaren bedrijven op het gebied van energiebesparing. Raymond: “Per branche kunnen we vertellen welke maatregelen verplicht zijn om energie te besparen. Er zijn een aantal maatregelen die een bedrijf verplicht moet doen, zoals HR++ glas. Andere zaken kunnen wachten tot aan een eerstvolgend onderhoud. Bij een bezoek aan het bedrijf in kwestie weten wij dat zo te vertellen. Vaak zie je dan ook vaak dat de klant met een paar relatief simpele maatregelen al veel energie kan besparen. Wat dacht je bijvoorbeeld van tijdschakelaars die ervoor zorgen dat het licht in het weekend uitgaat? Hoe vaak zie je bijvoorbeeld in het weekend nog compleet verlichte kantoren op de Zuidas, terwijl er niemand is? Ontzettend zonde!”
Ook op het gebied van de inkoop van producten adviseert en ondersteunt Energy Department bedrijven en instellingen. Raymond: “Wij nemen de ondernemingen bij de hand bij bijvoorbeeld het aanvragen van offertes bij diverse leveranciers van warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichting. Mensen krijgen van ons dan een gecertificeerd rapport, waarmee ze niet alleen naar leveranciers, maar ook naar een bank of gemeente kunnen voor het aanvragen van leningen en/of subsidies.”

ESG-advies

Blijft het dan bij energie? Nee, Energy Department focust zich ook op integrale CO2-besparing binnen de ESG-criteria. Raymond: “ESG staat voor Environmental, Social en Governance. ESG-criteria meten de duurzaamheid en ethische impact van een bedrijf en zijn belangrijk voor beleggers om het maatschappelijk verantwoord karakter van een investering te beoordelen. “Environmental” kijkt naar hoe een bedrijf de natuurlijke omgeving beschermt. “Social” omvat de relaties met werknemers en de gemeenschap. “Governance” gaat over het bestuur van een bedrijf, inclusief de bedrijfsstructuur en belastingen. Door efficiënt met energie om te gaan worden CO2-emissies verminderd. Zo helpen wij organisaties voldoen aan de groeiende ESG-rapportagevereisten onder andere binnen de Europese CSRD die per 1 januari 2024 in gaat.”


Brede klantenkring

Energy Department kent een afwisselende en brede klantenkring. Van de Toko op de hoek tot aan grote VvE’s, musea en ziekenhuizen; allerlei soorten bedrijven kloppen bij het bureau aan. Raymond: “Onlangs nog nam een autogarage met diverse vestigingen contact met ons op. Bij vier garages hebben wij nu zonnepanelen en een warmtepomp geadviseerd. Daarnaast hebben we een duurzaamheidsrapport geschreven en de Informatieplicht voor 2019 en dit jaar uitgevoerd. Waarom kiezen steeds meer bedrijven voor Energy Department? Raymond: “Met ons besparings- en inkoopadvies brengen wij de energierekening omlaag. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot verminderd en verduurzaam je dus direct. Dit is iets wat klanten als muziek in de oren klinkt!”

Benieuwd geworden naar Energy Department? Kijk snel op www.edepartment.nl. Het bedrijf is gevestigd aan de Stroombaan 6-8 in Amstelveen. Bellen kan via 020-2209090.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: