Kennisplatform voor noord holland

GASSAN Diamonds: vooruitstrevend in de diamantwereld

Geplaatst op 19 april 2021
GASSAN Diamonds: vooruitstrevend in de diamantwereld

GASSAN Diamonds werd in oktober 1945 opgericht door Samuel Gassan en was gelegen in de Amsterdamse Diamantbeurs aan het Weesperplein. De diamantair hield zich voornamelijk bezig met het slijpen van diamant en met de import en export van zowel ruwe als geslepen diamanten, edelstenen en juwelen. GASSAN Diamonds was een groothandel en detaillist tegelijk.

Succesvolle formule

Het bedrijf groeide erg snel. GASSAN Diamonds verhuisde naar een groter gebouw: een diamantslijperij aan de Zwanenburgerstraat, waar heden ten dage de Stopera gevestigd is. Vanaf deze locatie ontpopte GASSAN Diamonds zich vanaf 1955 tot het nieuwe fenomeen ‘toeristische attractie’. Uit alle hoeken van de wereld kwamen toeristen naar Amsterdam om diamantslijpers aan het werk te zien. Samuel Gassan merkte dat door toeristen een goede uitleg te geven over diamant en het ambacht van diamantslijpen, dit een verhoogde waardering en verkoop van het product tot gevolg had. Terwijl de toeristen de diamanten bekeken, kregen zij tekst en uitleg over de kwaliteit- en waardebepaling van de diamanten. Daarna werd de toeristen de mogelijkheid geboden om losse of in juwelen gezette diamanten te kopen. Deze formule bleek uiterst succesvol en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds toegepast. 

Voortdurende groei

Samuel Gassan overleed in 1983. Sindsdien staan zijn twee kleinzoons Benno en Guy Leeser aan het hoofd van het bedrijf. Benno Leeser is de oudste van de twee en is sinds 1973 aan het bedrijf verbonden. Hij is tegenwoordig de directeur vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam. Guy Leeser kwam in 1980 bij het bedrijf en werkt vanuit de vestiging in New York. De voortdurende groei van het bedrijf maakte in 1990 dat er een groter bedrijfspand nodig was. GASSAN Diamonds kwam terecht in een historische diamantslijperij, waar de slijpmachines voornamelijk werden aangedreven door stoom. Het gebouw is gevestigd in het centrum van Amsterdam en heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter.

Gratis rondleidingen

Jaarlijks ontvangt GASSAN Diamonds vele toeristen in de historische diamantslijperij. De bezoekers krijgen een gratis rondleiding door de fabriek waarbij uitleg wordt gegeven over de kwaliteitsbepaling van diamant, waarna losse geslepen diamanten en juwelen worden getoond. GASSAN Diamonds biedt diverse op maat gemaakte arrangementen in het historische pand aan, zowel voor individuele personen als voor groepen tot wel 150 personen

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: