Kennisplatform voor noord holland

Gemeente onderzoekt monumentale status hoofdkantoor KLM

Geplaatst op 21 februari 2020
Gemeente onderzoekt monumentale status hoofdkantoor KLM

De gemeente Amstelveen heeft formeel opdracht gegeven om de monumentenstatus te onderzoeken van het KLM-hoofdkantoor. De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland beoordeelt op dit moment de architectonische en cultuurhistorische waarde van het complex aan de Amsterdamseweg.

KLM heeft vorig jaar laten weten het hoofdkantoor in 2024 te verhuizen naar Schiphol-Oost in de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente wil voorkomen dat beeldbepalende panden in Amstelveen verloren gaan of gesloopt worden voor nieuwbouw.

Historie bewaken

“We zijn in het verleden al te veel monumentale panden verloren en dat willen we in de toekomst voorkomen”, zegt wethouder Herbert Raat (welstand en monumenten). “Het KLM-hoofdkantoor is een markant gebouw en maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Amstelveen. Veel inwoners hebben of kennen iemand die hier heeft gewerkt. De vliegmaatschappij maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van onze historie. Daarom laten we onderzoeken of het monumentale waarde heeft, zodat we het kunnen behouden als gemeentelijk monument. Het zou geweldig zijn als bij de herontwikkeling niet alleen naar wonen gekeken wordt, maar ook naar een culturele invulling die verbinding zoekt met ANNA en Museum Jan.”

Proces

De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland heeft de opdracht gekregen om de architectonische en cultuurhistorische waarde van het gebouw te onderzoeken. Dit rapport wordt vervolgens beoordeeld door de Erfgoedcommissie (CRK) die een advies uitbrengt aan het college van burgemeester en wethouders.

Ontwerp

Het gebouw is een ontwerp van de Nederlandse architect Rein Fledderus. Het gebouw dat in 1971 in gebruik is genomen, ziet er van bovenaf gezien uit als een propeller van een vliegtuig. De stervormige opzet bevat een kern en drie vleugels die doen denken aan een as met rondom de bladen van de propeller. Fledderus heeft verder onder meer De Doelen in Rotterdam en het Beatrixgebouw van de Utrechtse Jaarbeurs ontworpen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: