Kennisplatform voor noord holland

Haprotech leeft en ademt lastechniek

Geplaatst op 1 mei 2020

Haprotech, gevestigd in Velsen-Noord, is zowel lasinstituut als uitzendbureau. Deze combinatie werkt wonderwel. “Ze versterken elkaar juist”, vertellen Raymond Brand, technisch commercieel directeur, en Diane Schoorl, algemeen directeur.

Schoorl: “Haprotech is 30 jaar geleden opgericht alsgroothandel in lastechnische producten. Vlak erna hebben we onze lasschool opgericht en een kleine vijf jaar geleden ons technisch uitzendbureau. In 2017 hebben we de groothandel verkocht. We geloven in de combinatie van opleiden en mensen aan het werk helpen. Ons uitzendbureau bestaat inmiddels vijf jaar.” Brand kwam bij Haprotech terecht vanuit zijn functie als projectleider re-integratie bij gemeenten. “Haprotech is een volwaardig partner voor gemeenten, én officieel scholingspartner voor het UWV. We helpen mensen die dreigen buiten de boot te vallen aan een nieuwe toekomst.”

Lasinstituut: opleiden, certificeren en adviseren

De opleidingen die het lasinstituut aanbiedt zijn geaccrediteerd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Brand: “Onze lasopleidingen variëren in niveaus, processen en materiaal. Het hele jaar door zijn er zowel overdag als ’s avonds lessen, waarvoor iedereen zich kan aanmelden. Ook kaderopleidingen voor lasinspecteurs en lascoördinatoren zijn bij ons te volgen.”

Haprotech bedient als opleidingsinstituut heel Noord-Holland. “Bedrijven weten ons goed te vinden.” Buiten de NIL-opleidingen levert Haprotech namelijk ook maatwerk. Brand: “Steeds meer opleidingen zijn gebaseerd op kwaliteitsverbetering: werkgevers willen het laswerk van hun werknemers naar een hoger niveau tillen. Tijdens de training van deze werknemers gebruiken we producten die in het bedrijf zelf worden gemaakt.”
Haprotech verzorgt bedrijfs- en persoonscertificeringen onder DNV. “Dat doen we onder andere voor bedrijven in de constructie, machinebouw en luxe jachtbouw, maar ook voor het lassen van betonijzer, voor onderwaterlassen en het lassen van spoorrails. Wij denken vanuit onze kennis en expertise mee met het bedrijf en adviseren over veiligheid en kwaliteit.”

Technisch uitzendbureau

Het uitzendbureau van Haprotech heeft een brede technische basis. Schoorl: “Ons uitzendbureau werft mensen voor alle mogelijke functies in de metaalbewerking. Wij spreken de taal van de klant op het gebied van lastechniek en de metaalbranche. Het is ons vak: we leven en ademen lastechniek. Bedrijven vragen ons om geschikt personeel, maar andersom gebeurt ook: als we een geschikte kandidaat hebben kijken we wat voor bedrijven daarbij passen. Dan bellen we zo’n bedrijf met de vraag of ze een geschikte plek hebben voor onze kandidaat. De meeste bedrijven hebben personeel nodig, we bellen eigenlijk nooit voor niks. Veel van onze mensen worden overgenomen door het bedrijf waar ze werkzaam zijn.”

Leerwerktrajecten

Het lasinstituut en het uitzendbureau werken samen aanleerwerktrajecten in de lastechniek. Schoorl: “We bieden mensen vanuit bijvoorbeeld een uitkeringssituatie een intensieve opleiding, maar ook uitstroom naar een baan. Zo verzorgen we nieuwe instroom in een krappe arbeidsmarkt. Brand: “We werken hiervoor samen met verschillende sociale partners zoals gemeenten, werkbedrijven als Haltewerk, IJmondWerkt! en WerkSaam, Justitie, UWV en anderen.”

Van de reïntegreerders slaagt zo’n tachtig procent. “Een hoog percentage, dankzij een strenge voorselectie en een uitgebreide opleiding waarbij we in korte tijd veel theorie en praktijk aanbieden”, aldus Brand. Zowel Haprotech als de gemeenten én bedrijven investeren in deze trajecten. “Een bedrijf kan aangeven wat voor mensen ze nodig hebben, wij kijken of er een match is qua technische en persoonlijke vaardigheden en leiden vervolgens iemand echt op voor dat bedrijf, we hebben de afspraak dat diegene daar dan een jaar gaat werken. Een intensief traject, met een baan als resultaat.”

Ambities

Schoorl vertelt: “Er is behoefte aan breder opgeleide mensen, daarom beginnen we binnenkort ook met een leerwerktraject in de metaalbewerking.” Brand voegt toe: “Wat wij willen zijn is een niet meer weg te denken brede technische opleider in Noord-Holland, en een duurzame samenwerkingspartner van zowel gemeenten als bedrijven. Samen zorgen we ervoor dat de arbeidsmarkt verzekerd blijft van goed opgeleide mensen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: