Kennisplatform voor noord holland

Haprotech Opleidingen over: Het belang van certificeren in de lastechniek

Geplaatst op 8 juli 2021
Haprotech Opleidingen over: Het belang van certificeren in de lastechniek

In augustus 2019 stortte het dak van het AZ-stadion in. Uit onderzoek bleek dat dit onder andere te wijten was aan zwakke lassen. Een voorbeeld waaruit blijkt dat goed laswerk enorm belangrijk is. Het belang van certificeren in de lastechniek wordt steeds groter, vertelt Raymond Brand van Haprotech. “De kwaliteitseisen vanuit de markt en de overheid worden steeds strenger.”

“Er zal maar zoiets gebeuren. Wie is er aansprakelijk en wie gaat er betalen?”, aldus de technisch commercieel directeur. “Iedereen die lassen maakt moet kunnen aantonen dat dat wordt gedaan volgens een bepaalde normering: bedrijven en lassers moeten gecertificeerd zijn. Haprotech biedt lasopleidingen, werkleertrajecten en certificeringen aan.”

Certificeringen
Afhankelijk van wat een bedrijf maakt en waar dat product naartoe gaat – Nederland, Europa of daarbuiten – heeft dat bedrijf certificeringen nodig (zie ook kader). Haprotech adviseert bedrijven over welke certificeringen nodig zijn en verzorgt het certificeringstraject. “Bedrijven die totaal niet weten wat ze nodig hebben, helpen wij het certificeringstraject op de rit te krijgen. We verzorgen de beproevingen, de rapportages en de certificering. Bij ons in Velsen-Noord, of bij het bedrijf zelf.”

Lascoördinatie
Bedrijven in de certificeringswereld hebben daarnaast lascoördinatie nodig: toezicht op hun laskwaliteitssysteem en de uitvoering. “Wij leiden werknemers op tot International Welding Coördinator-Basic, oftewel IWC-B. Bedrijven die geen lascoördinator hebben, of een project aannemen dat hun eigen lascoördinator niet kan begeleiden, ondersteunen wij.”

Geaccrediteerd door DNV
Boven uitvoeringsinstanties zoals Haprotech staan certificeringsinstanties: de Notified Bodies (NOBO). “Wij werken samen met DNV en zijn door hen geaccrediteerd als examenorganisatie: wij mogen namens DNV lasproeven afnemen. Dat geeft ons een speciale positie, waardoor we snel kunnen schakelen en heel flexibel zijn. Als een bedrijf vandaag belt dat een lasser moet worden gecertificeerd omdat ‘ie volgende week aan de slag moet, kan die lasser morgen langskomen.”

Het opleiden en certificeren houdt Haprotech overigens strikt gescheiden. “Degene die de lasser opleidt, mag niet degene zijn die hem certificeert. Wij opereren onafhankelijk als wij certificeren, DNV houdt daar elk jaar een audit voor. De examinator is volledig onafhankelijk, dat hebben wij goed gewaarborgd.”

Lasopleidingen
Haprotech verzorgt zowel overdag als ‘s avonds lasopleidingen. “Bij het ene bedrijf zijn medewerkers overdag aan het werk en ’s avonds bij ons in opleiding, bij het andere bedrijf worden mensen vrijgemaakt om overdag de opleiding te volgen. Dat doet bijvoorbeeld Tata Steel, een klant van ons.”

Ook zijinstromers melden zich aan. “Vanwege de coronacrisis kiezen mensen ervoor zich te laten omscholen tot metaalbewerker of lasser.” Daarnaast verzorgt Haprotech trajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Mensen die vanuit de gemeente, het UWV of Justitie bij ons komen. Intensieve trajecten, waar ook klanten enthousiast over zijn. Het grootste deel van deze mensen wordt eerst gedetacheerd vanuit Haprotech Uitzendbureau, maar wordt uiteindelijk overgenomen door de opdrachtgever. Dat beschouwen wij als een compliment.”

Workshops lastechnische informatie
Na de zomer organiseert Haprotech een serie workshops over lastechnische informatie voor kaderpersoneel. “Hoe moet je omgaan met lastechnische informatie richting de opdrachtgever? Bedrijven moeten tegenwoordig vaak lasplannen en inspectieplannen inleveren bij opdrachtgevers. Wat moet daar instaan? Deze workshops zijn interessant voor bijvoorbeeld voormannen, kwaliteitsmedewerkers en werkvoorbereiders.”

Vrijblijvend gesprek
Ben je er als ondernemer niet zeker van of jouw bedrijf voldoet aan alle normen omtrent lassen? Vraag vrijblijvend een gesprek aan bij Haprotech. Brand: “Wij komen graag kijken waar verbetering mogelijk is. We kunnen een nulmeting doen hoe je bedrijf er lastechnisch voor staat en desgewenst maatwerktrainingen verzorgen. Vraag gerust, wij ademen lastechniek!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: