Kennisplatform voor noord holland

Brahim Abid: “Hoe houden we Amsterdam-Noord leefbaar?”

Geplaatst op 11 oktober 2022
Brahim Abid: "Hoe houden we Amsterdam-Noord leefbaar?"

“Niks is mooier dan Amsterdam in de zomer. Spelende kinderen, volle terrassen en lekker veel op de fiets de stad doorkruisen. Deze zomer heb ik als extra bijzonder ervaren. Sinds juni ben ik namelijk voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord. Het is een enorme eer om deze rol te mogen vervullen in het stadsdeel waar ik zelf met zoveel plezier woon.

De vakantieperiode is een bestuurlijk rustige periode waarin volop ruimte is om naar buiten te gaan, kennis te maken met de bewoners en organisaties in Amsterdam-Noord; en dat heb ik met veel plezier gedaan. De gesprekken die ik heb gevoerd met bewoners, belangengroepen en verschillende mensen achter essentiële maatschappelijke initiatieven laten zien hoe rijk we onszelf mogen rekenen in Amsterdam Noord. Talloze bewoners zijn actief om het stadsdeel mooier te maken.

Ik ken Amsterdam-Noord al redelijk, maar het kan altijd nog beter. Want ik woon hier nu sinds 2019. In 2014 stonden mijn vrouw en ik, met – toen nog 2 kinderen – in de wachtrij voor een kavel in Noord, inclusief de 8 nachten kamperen. We zochten een fijne plek voor ons gezin, nadat ons huis in de Rivierenbuurt te klein werd; inmiddels zijn we met zessen. Nu wonen we met onze vier jongens hier in Noord. In een zelfbouwwoning in de Waterlandpleinbuurt om precies te zijn.

En het is een lot uit de loterij. We wisten niet wat ons overkwam toen voor het éérst in het leven van mijn toen achtjarige zoon, een buurjongen aan de deur kwam om te vragen of hij buiten kwam spelen. Iets dat in Noord heel normaal is, maar in veel delen van Amsterdam zeker niet.

Wat ik mooi vind aan Nood is dat kinderen hier kunnen opgroeien zoals je dat het liefst ziet: met veel plek en groen voor kinderen om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit verschillende delen van de buurt. Maar ook dat goed contact hebben met de buren hier heel belangrijk wordt gevonden. Als we ‘s avonds de hond uitlaten groet men elkaar op straat, ook dat is iets dat niet in heel Amsterdam gebeurt. Want in Amsterdam-Noord woon je niet alleen, maar daar leef je.

In de gesprekken die ik voerde deze zomer hoor ik ook de zorg dat dit nu juist onder druk staat. De verdichting door de noodzakelijke bouw van woningen – en vooral ook de snelheid waarmee dit gebeurt – baart Noordelingen zorgen. Blijft het leefbaar? Verdwijnt er niet te veel groen? Denk aan al het prachtige groen wat Noord rijk is. Prachtige plekken om elkaar te ontmoeten. Die zorgen voor de verbinding tussen de verschillende delen van Noord.

Eind augustus heb ik met de Groene Noordmakers een tour gemaakt door het Rietland. Zomaar midden in de stad zo’n prachtig haast onaangetast stukje groen. Dat moeten we toch koesteren. Dit vergt samenwerking met alle betrokkenen en betrokken partijen in Amsterdam-Noord. Mijn eerste schreden in de Amsterdamse politiek waren als bij campagnes en dan vooral als canvasser: deur tot deur gaan om gesprekken te voeren met mensen. Wat gaat goed in uw buurt, wat kan beter, wat kan de politiek daaraan doen? Daar begon het voor mij mee in de Amsterdamse politiek, en zo werk ik nog steeds. Mijn deur staat altijd open, maar ik kom ook graag naar u!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: