Kennisplatform voor noord holland

Hortus Alkmaar: een unieke groene belevenis

Geplaatst op 21 juli 2022

Wie een chique, luxe gelegenheid zoekt voor het vieren van een bedrijfsfeest, het ‘builden’ van een team, het organiseren van een vrijmibo, een gezellige lunch, of het afscheid van een gewaardeerde collega moet niet bij Hortus Alkmaar zijn. “Want wij zijn letterlijk een beetje ruw aan de randjes, authentiek en sfeervol. We bieden een fantastische tuin met prachtige bloemen, geneeskrachtige planten, mooie verhalen, goede energie en heel veel gezelligheid en gastvrijheid in ons sfeervolle Kascafé. Spreekt dat u aan, dan bent u van harte welkom!”

Het team van Hortus Alkmaar is trots op het terras in het groen en het bijzondere Kascafé. “En op onze gastvrouwen: zij zijn supervriendelijk en scheppen er eer in om u een fijne tijd te bieden in onze tuin. Zij kunnen alles serveren wat uw hart begeert: bijvoorbeeld fairtrade koffie en/of thee, lekkere appeltaart, een eenvoudige lunch met broodjes en soep, een eenvoudige of uitgebreide borrel. Maar ook uitgebreide buffetten en barbecues van twintig tot tachtig personen. Alles zoveel mogelijk fairtrade, biologisch en uit de streek.”

Expert in groenbeleving
Wat een bezoek aan de tuin echt bijzonder maakt, is een rondleiding met één van de gidsen. “Zij kennen de tuin van haver tot gort en weten precies wat op welk moment interessant is om te bekijken. Zij vertellen verhalen over planten en hun geneeskrachtige werking en overleveringen uit de geschiedenis. Altijd meer dan de moeite waard!”

Expert in biodiversiteit en vergroening

Investeren in natuur en het versterken van biodiversiteit is nu ook uit economisch oogpunt een verstandige zet. Een duurzaam en ecologisch verantwoorde omgeving vertaalt zich in een hogere waarde voor vastgoed en recreatie. “Daarom bent u van harte welkom als u meer wilt weten over de vergroening van uw bedrijf of het bedrijventerrein waar u gevestigd bent. Of als u zich afvraagt hoe u daar de biodiversiteit zou kunnen stimuleren.”

Hortus Alkmaar in het kort
Hortus Alkmaar is gevestigd aan de Berenkoog op het Bedrijventerrein de Beverkoog in Alkmaar. Daar begon de tuin in 1981 als productietuin van planten voor homeopathische geneesmiddelen voor het bedrijf VSM. Nog steeds zijn er honderden soorten geneeskrachtige planten te zien. Een deel daarvan wordt geleverd aan fabrikanten van plantaardige geneesmiddelen. “Het is dus veel meer dan een siertuin.”

Sinds 2011 is de tuin een zelfstandige stichting en heet het Hortus Alkmaar. Vanaf die tijd is de tuin veranderd in een gastvrije bezoekerstuin die meer te bieden heeft dan productiepercelen. “Er is bijvoorbeeld een IJsvogelhut van waaruit u broedende ijsvogels kunt spotten. Er is ook een bijzondere vijver met een ‘flatgebouw’ voor vissen en er zijn informatieplekken in de tuin over bijen, bodembeestjes en waterdiertjes. Verder zijn er het Amerikaanse bos, het heembos, de duintuin, de verfplantentuin, de eettuin en nog veel meer… U zou eigenlijk gewoon eens moeten komen kijken. U bent van harte welkom bij Hortus Alkmaar!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: