Kennisplatform voor noord holland

H&S Adviesgroep: Van onderbuik naar harde feiten

Geplaatst op 21 april 2023
H&S Adviesgroep: Van onderbuik naar harde feiten

Jeroen Veerman is een echte Alkmaarse ondernemer en eigenaar van H&S Adviesgroep en Regiotalent. Beide bedrijven zetten zich in voor de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties en het behouden van talenten voor de regio. Jeroens visie? Medewerkers binden en boeien vanuit een datagedreven invalshoek.

“Wij helpen bedrijven met personeel vinden en behouden”, vertelt Jeroen. “De tijd van het jaarlijkse functioneringsgesprek is geweest, net als de tijd van salarisschalen. Jonger personeel pikt het niet langer als ouder personeel alleen maar meer verdient door meer dienstjaren. En eens per jaar je oordeel krijgen in een functioneringsgesprek houdt de motivatie ook niet hoog. Liever creëren we een goede gesprekscyclus waarin een medewerker de ruimte krijgt om te vertellen wat hij of zij nodig heeft. Samen met een organisatie kijken we naar de behoefte in de toekomst en maken we een strategische personeelsplanning.”

Tevredenheid meten

“Een krappe arbeidsmarkt en een hoog verzuimcijfer (gestegen naar 5,6%) of verloopcijfer is geen goede combinatie. Bedrijven moeten stappen ondernemen om hun bedrijfsvoering door te kunnen laten gaan. We zien in de markt dat steeds meer organisaties tevredenheid meten, voor inzicht in wat medewerkers belangrijk vinden en wat hen betrokken houdt. Dat is een heel goed begin alleen weten bedrijven nog niet altijd wat ze met de output moeten doen. Wij helpen om de benodigde interventies inzichtelijk te maken en deze ook daadwerkelijk door te voeren.”

HR-data

Tevredenheid kun je meten aan de hand van salaris, ontwikkeling, werkomstandigheden, de manager, de intentie om over te stappen, etc. Al deze informatie levert data op. Als je dat laatste aspect bijvoorbeeld koppelt aan de totale tevredenheid, zou dat een goede voorspeller kunnen zijn van iemands toekomst bij een bedrijf. Met dit soort HR-data zijn we volop bezig. Want data vertelt ons soms een ander verhaal dan een gesprek.”

Afstand als voordeel

“Tevredenheidsonderzoeken worden altijd anoniem afgenomen. Wij staan als externe partij verder van de medewerkers af en waarborgen het behoud van die anonimiteit. Als wij het onderzoek afnemen, zijn medewerkers net iets eerder geneigd om eerlijk te antwoorden over hun tevredenheid en over eventuele plannen om het bedrijf te verlaten dan wanneer de eigen HR-manager het onderzoek analyseert. Dat percentage is overigens vaak rond de 20%. Daar schrikken bedrijven van maar is in deze tijd helemaal niet vreemd.”

Onderzoek

“Onze meerwaarde is onze ervaring. We zien dat HR bij veel bedrijven op bepaalde thema’s nog niet volwassen is. Voor ons is het dagelijkse kost. We houden de ontwikkelingen bij en doen zelf onderzoek. Uit een recent onderzoek van ons blijkt dat in 2035 25% van alle werkenden nodig is in de zorg. Dat is nu nog 14%. Een groot deel van het huidige zorgpersoneel stroomt de komende twaalf jaar uit. Om die personeelsvraag aan te kunnen, zou de helft van de schoolverlaters nu al een baan in de zorg moeten aannemen. En de zorg is niet de enige urgente branche. We hebben ook nog een energietransitie te doen, er is personeel nodig voor de kinderopvang die gratis wordt en er moeten honderdduizend woningen worden gebouwd, het liefst zonder uitstoot van stikstof. Wij helpen bedrijven voorkomen dat ze achter de feiten aanlopen.”

Tevreden medewerkers “Als bedrijven echt werk willen maken van het behoud van mensen, focus dan op de betrokkenheid”, adviseert Jeroen. Een bekend gezegde is A happy wife is a happy life, dat geldt zeker ook voor medewerkers. Het loont om daarin te investeren. Ontdek wat je personeel belangrijk vindt, wat ze motiveert, wat ze demotiveert. Meet dit soort zaken en zet de gegevens om in data. Het geeft inzicht in de huidige situatie en kan voorspellen wat je in de toekomst nodig hebt. Dus gebruik de data om er beter van te worden en je te onderscheiden in deze uitdagende arbeidsmarkt.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: