Kennisplatform voor noord holland

H&S Adviesgroep: Schatzoeken in je eigen bedrijf

Geplaatst op 17 december 2021
H&S Adviesgroep: Schatzoeken in je eigen bedrijf

Een vacature ingevuld krijgen is anno 2021 praktisch topsport. Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt, die naar verwachting nog wel vijf en in sommige sectoren zelfs tien jaar zal aanhouden, moeten bedrijven veel creatiever worden om medewerkers te vinden. Hoe dan? “Alle verborgen competenties blootleggen – dat is de crux.” Kennis, vaardigheden en competenties zijn de drie belangrijkste elementen waarop werkgevers nieuwe werknemers selecteren. “Altijd al eigenlijk. Alleen niet meer per se in die volgorde. Persoonlijke kwaliteiten staan inmiddels op één – die maken steeds vaker het verschil.” Jeroen Veerman is directeur van H&S Adviesgroep, een fullservice HR-adviesbureau uit Alkmaar. Hij ziet dat bedrijven zich steeds bewuster worden van die nieuwe denktrant.

Verborgen potentieel

“Het gaat niet meer in de eerste plaats om dat diploma, maar vooral om wat iemand daarnaast nog in zijn mars heeft. Beschikt hij of zij over leiderschapskwaliteiten? Overtuigingskracht? Inlevingsvermogen? Door op de competenties te focussen vergemakkelijk je de zoektocht naar nieuwe medewerkers.” Al was het alleen maar omdat je zoekgebied groter wordt. Sterker nog: je hoeft niet per se op zoek, je kunt ook alle huidige collega’s tegen het licht houden. “De kans is groot dat er heel wat competenties onder de oppervlakte zitten. Mensen laten meestal lang niet alles zien in hun werk. Vaak om de eenvoudige reden dat ze niet al die competenties nodig hebben om hun taken goed uit te voeren”, legt Veerman uit.
Dat verborgen potentieel wil je als bedrijf écht boven water krijgen. Assessments, competentiescans, 360 graden feedback – H&S Adviesgroep zet daarvoor regelmatig tools in voor klanten. “Als je binnen je eigen organisatie weet wat je mensen nog méér kunnen, en zo gedreven medewerkers kunt laten doorgroeien, houd je niet alleen een gemotiveerde collega binnenboord, maar ook jaren ervaring en kennis. Da’s pure winst!”

Strategisch plan

Wie het nog toekomstgerichter wil, is gebaat bij een strategische personeelsplanning. “Welke kant wil je op met je bedrijf? Welke economische of brancheontwikkelingen beïnvloeden de manier waarop jij je business runt, waar jouw onderneming over vijf of tien jaar staat? Op die verwachtingen stem je je personeelsbestand af”, legt Veerman uit. Dan kun je concreet aan de slag met omscholen van medewerkers en nieuw personeel werven dat over competenties en skills beschikt die nu nog niet in je bedrijf aanwezig zijn. “Zo beweeg je als onderneming veel makkelijker mee met de trends en ontwikkelingen. Een slimme strategie voor wie voorop wil lopen in de markt.” En H&S Adviesgroep doet meer: coaching en begeleiding van medewerkers, organisatiescans, ontwikkeling van teams. “Doel is om elk bedrijf in de volle breedte te laten floreren.”

Regio Talent

De regionale economie boosten is een van de belangrijkste drijfveren van de H&S Adviesgroep. “Werving- en selectiebureau Regio Talent – onderdeel van H&S – bemiddelt voor starters en ervaren managers bij organisaties in Noord-Holland Noord. Dat doen we op een duurzame manier: we begeleiden kandidaten ook in hun loopbaankeuze door inzicht te geven in hun drijfveren en competenties. We kijken echt naar de lange termijn.” Goed voor de sollicitanten, en zeker ook voor de bedrijven. “De kans dat we er finaal naast zitten is zo goed als nihil.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: