Kennisplatform voor noord holland

In totaal meer dan 900.000 euro opgehaald voor creatieve projecten uit Noord-Holland

Geplaatst op 6 juni 2022
In totaal meer dan 900.000 euro opgehaald voor creatieve projecten uit Noord-Holland

In 2021 en 2022 haalden meer dan 100 creatieve crowdfundingcampagnes samen 900.680 euro op. In totaal doneerden meer dan 8.300 particuliere donateurs aan campagnes van individuele makers via het crowdfundingplatform voordekunst. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland droeg via matchfunding meer dan 66.000 euro bij aan de crowdfundingcampagnes via het programma Leve het Geven.

Een van die succesvolle crowdfundingcampagnes was ‘BOYS DO CRY’ van Prins de Vos. Hij haalde succesvol meer dan 15.000 euro voor zijn fotoboek over hoe het is om Levi te zijn. Levi is kunstenaar, dichter, en trans man. Prins volgde Levi zeven jaar lang, en portretteerde hem in belangrijke momenten in zijn leven. Hij maakte dit mogelijk met behulp met meer dan 240 donateurs en een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.

Sinds 2021 is het programma Leve het Geven gestart, een samenwerking tussen voordekunst, Prins Bernhard Cultuurfonds en PlatformACCT, om geven aan individuele makers en culturele instellingen te stimuleren. ”In 2020 onderzocht Leve het Geven, in opdracht van Platform ACCT, de behoeften van makers en de verwachtingen van donateurs, op het gebied van particulier geven met als doel een voorstel voor één of meerdere concrete geefinstrumenten door te ontwikkelen.’’ aldus Kristel Casander, directeur van voordekunst.

Al meer dan 2,8 miljoen euro opgehaald via matchfunding

Een van die manieren om geven te stimuleren is matchfunding: bij matchfunding doet een fonds een donatie aan een crowdfundingcampagne om de maker te ondersteunen bij het ophalen van particulieren donaties en de donateur te stimuleren om bij te dragen. In totaal werden er via het programma al 408 projecten ondersteund, waarbij samen meer dan 2,8 miljoen euro werd opgehaald, samen met meer dan 33.000 particuliere donateurs. 

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de komende vier jaar middelen beschikbaar gesteld om binnen het programma Leve het Geven het het geven aan kunst en cultuur te stimuleren. Je leest meer op www.levehetgeven.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: