Kennisplatform voor noord holland

Peter Tol: Autisme is het geheim van nauwkeurigheid en oog voor detail

Geplaatst op 8 november 2023
Peterl Tol: Autisme is het geheim van nauwkeurigheid en oog voor detail

Sinds 2011 werkt Peter Tol als Energie Prestatie adviseur voor Woningen (EP-W). Nadat hij tijdens de bankencrisis zijn baan als calculator/werkvoorbereider in de timmerindustrie verloor, gooide hij het over een andere boeg en verdiepte zich in energielabels van woningen. Inmiddels kan hij met zijn eigen onderneming EnergieLabel West-Friesland veel woningcorporaties in Noord-Holland onder zijn vaste klanten scharen.

“Door een oud-collega die zijn EPA-papieren op zak had, ben ik in dit vak gerold”, vertelt Peter, vanuit zijn fonkelnieuwe bedrijfspand in Zwaag. “Ik las zijn cursusboeken, behaalde mijn certificaat in één keer en schreef me meteen in bij de Kamer van Koophandel. WoonCompanie was mijn eerste grote klant en ik wist direct dat ik de goede keuze had gemaakt. Met een tas met meetlint, laser, fototoestel en een paar spaken om isolatie te meten in de spouw ga ik naar woningen toe. Ik maak daar foto’s van glas, installaties en gevels en ik meet alle oppervlaktes op. Mijn ervaring als timmerman en werkvoorbereider in combinatie met mijn autisme blijkt goud waard te zijn. Ik weet precies hoe een huis is gebouwd en wat er achter de muren zit. Met een berg informatie kruip ik achter de computer, het mooiste deel van mijn werk. Ik maak tekeningen in AutoCAD en voer alle gegevens in. Uiteindelijk komt er een energielabel uit mijn invoer. Dat label geeft de mate aan waarin een woning gegenereerde warmte verliest.”

Nieuwbouw

“Voor sommige mensen lijkt het misschien simpel werk maar ik weet dat het op nauwkeurigheid aankomt”, gaat Peter Tol verder. “We moeten op een ambtelijke manier werken. De regeldruk in de bouw is enorm toegenomen waardoor ik als EP-W adviseur alles tot in detail moet onderbouwen. Het energielabel is al in 2002 bedacht, maar pas sinds 2015 begint het in te burgeren. Vanaf 2015 konden mensen zelf via DigiD wat vragen beantwoorden, foto’s uploaden en hoppa, er kwam een energielabel uit. Dat gaat nu echt heel anders. Nieuwbouwplannen bijvoorbeeld, die worden vergund op basis van een pre-label. Wanneer het project wordt opgeleverd moet heel precies worden vastgesteld of dat energielabel daadwerkelijk wordt behaald. Die inspecties voer ik met veel plezier uit. Helaas kom je in ons vak ook cowboys tegen. Het gevolg hiervan is meer bureaucratie vanuit de overheid.

Vreemde situaties

Iedere woning met een energielabel moet na tien jaar opnieuw geïnspecteerd worden. “Voor woningcorporaties uit Hippolytushoef tot Amsterdam doe ik die inspecties in grote aantallen en dan kom ik bij veel mensen thuis”, vertelt Peter. “Daar kom je weleens vreemde dingen tegen zoals hele vieze woningen van kluizenaars of een net opgerolde wietplantage. Dit werk heeft me inzicht gegeven in hoe Nederland woont. Ik ontmoet allerlei verschillende mensen en iedereen reageert weer anders op mijn komst. Met mijn autisme is dat soms best frustrerend en vermoeiend. Maar het is ook leerzaam. Inmiddels weet ik dat als iemand zegt dat ik niet op de rommel moet letten, dat het dan juist een keurig huis is. En voor alle andere aspecten van het werk is mijn autisme juist mijn grote kracht.”

www.energielabelwestfriesland.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: