Kennisplatform voor noord holland

Innovatieve proeffabriek Techport vast onderdeel van opleidingen Tata Steel

Geplaatst op 22 januari 2021
Innovatieve proeffabriek Techport vast onderdeel van opleidingen Tata Steel

Het Fieldlab Smart Maintenance, de innovatieve proeffabriek van Techport, is vast onderdeel geworden van het onderwijsprogramma van de Tata Steel Academy. In het Fieldlab staat de meest geavanceerde apparatuur waar testen worden uitgevoerd voor duurzaam en slim onderhoud. Door leerlingen les te geven in het Fieldlab leren leerlingen te werken met de meest innovatieve apparatuur en komen ze in aanraking met de nieuwste technologieën.

Fieldlab Smart Maintenance is een proeffabriek voor slim onderhoud. Deze proeffabriek staat naast de Academy van Tata Steel. “Bedrijven kunnen hier proeven doen voor het verbeteren van hun onderhoud. Zo hebben we onlangs nog de Marine ontvangen voor trillingsmetingen. Voor leerlingen die bij ons op school zitten zijn de proeven zelf minder interessant. Maar de frequentie gestuurde pompen die in het fieldlab staan, die zijn wel interessant”, vertelt Albert-Jan Butter, Procestechniekcoach opleidingen bij de Academy van Tata Steel. 

Efficiënte pomp

Albert-Jan: “Op de Academy hebben we pompen met regelkleppen waar leerlingen les mee krijgen. Dit terwijl pompen aansturen met een frequentieregelaar de toekomst is. Deze pomp kan je veel efficiënter inregelen en uiteindelijk is dit een stuk goedkoper en duurzamer. Bij Tata Steel gaan we ook steeds meer gebruik maken van deze nieuwe pompen. Ik verwacht dat de regelkleppen op termijn helemaal verdwijnen. In samenwerking met Techport hebben we nu lesmateriaal gemaakt op deze innovatieve configuratie. Zo stomen we onze leerlingen klaar voor de nieuwste technologieën.” Het nieuwe lesmateriaal is een verbreding op de bestaande stof. “Met het nieuwe materiaal leren de leerlingen over de werking van elektrotechniek (frequentie geregelde processen), de besparing van energie en ze leren een hele andere vorm van opstarten.”

Samenwerkingspartners

Techport wordt mogelijk door Crown van Gelder, Gemeente Velsen, Gemeente Heemskerk, Gemeente Beverwijk, Nova College, Provincie Noord-Holland en Tata Steel.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: