Kennisplatform voor noord holland

Interflow: betrouwbaar én innovatief

Geplaatst op 25 juli 2022
Interflow: betrouwbaar én innovatief

Sinds januari dit jaar is Bart Jan Freriks algemeen directeur van Interflow, een specialistisch bedrijf uit Wieringerwerf dat hoogwaardige schone ruimtes produceert, voor de farmacie en industrie. “Het draait bij Interflow allemaal om schone lucht, om producten en mensen te beschermen tegen contaminatie”, aldus Freriks. “Wij adviseren, ontwerpen, produceren, valideren én onderhouden en beheren.”

Freriks werkte jarenlang bij ENGIE (het huidige Equans) en kende Interflow als partner. “Ik wist dat Interflow marktleider in een nichemarkt is en echt een kwaliteitsspeler. Ik ben in gesprek gegaan met deze bijzondere club mensen en sindsdien zijn we samen op weg om nieuwe ideeën te ontwikkelen. We zijn sterk innovatief bezig en krijgen daarvoor alle ruimte van moederbedrijf BAM.”

De gedreven directeur vervolgt: “Interflow is heel sterk in de technische oplossing. We maken de verantwoordelijkheid zo breed mogelijk, zodat alle werknemers voelen dat zij een bijdrage kunnen leveren aan verbeteringen en innovatie. Soms is het ook gewoon het nét iets beter doen, net iets slimmer oplossen. Dat kan op productniveau zijn, maar ook qua dienstverlening: hoe kunnen we de klant ontzorgen? Bijvoorbeeld door vanaf dag één als bedenker bij de klant aan tafel te zitten. Zo komt er veel creativiteit los. Bovendien ontzorgen we ook in onderhoud en beheer en kunnen we producten van onszelf en van anderen valideren.”

Laminar air flow units leasen
Een nieuw concept van Interflow is de mogelijkheid laminar air flow units te leasen. “Daarmee worden deze veilige werkbanken voor een grote groep klanten veel toegankelijker: uniek in onze markt. We bieden dit aan samen met leasepartner De Lage Landen (DLL).” De laminar airflowsystemen bieden persoonsbescherming en productbescherming, op locaties waar risico is op contaminatie of verontreiniging door bijvoorbeeld stof of virusdeeltjes. “Het is een product van hoge kwaliteit. Ondernemers die tegen de investering opzien, kunnen nu kiezen voor de lease-oplossing. Na verloop van tijd wordt de unit van henzelf.” De lease-optie is bedacht na vraag vanuit de markt. “Er is enorme behoefte aan deze units. Denk maar eens aan corona: onderzoek naar virusvarianten wordt gedaan vanuit dit soort veilige werkplekken.”

De vraag naar de units komt vanuit ziekenhuizen, de farmacie en de high tech industrie. “Klanten kunnen kiezen vanuit een basisproduct met een bepaalde standaard. Vervolgens kunnen we klantspecifiek een unit leveren, waarin alle wensen zijn verwerkt. We hebben een eigen productielocatie in Wieringerwerf, met een volledig geautomatiseerd productieproces.”

Tijdelijke cleanroom
Ook op het gebied van cleanrooms biedt Interflow een unieke oplossing. “Een cleanroom is een gegarandeerd schone werkomgeving, waarin inkomende en uitgaande lucht wordt beheerst en ververst. Ziekenhuizen hebben weleens tijdelijk een cleanroom nodig, als ze bijvoorbeeld op langere termijn verbouwingsplannen hebben, maar de ruimte nu al nodig hebben. Ook tijdelijke operatiekamers, op basis van onze Flex-OK, plaatsen we graag. Maar we werken nu samen met onze partner Q-bital ook aan een tijdelijke apotheek voor een Nederlands ziekenhuis.” Deze tijdelijke faciliteiten worden door Interflow ontwerpen, geplaatst en onderhouden. “We kunnen de cleanrooms en OK’s bijna als een bouwpakket op locatie neerzetten: ze bestaan uit losse segmenten; ons eigen unieke wanden- en plafondsysteem. Stroomvoorziening, wateraf- en toevoer, luchtverversing, conditionering, speciale gassen en andere benodigdheden nemen we allemaal mee in onze oplossing.”

Wat bijzonder is, is dat Interflow de units ook weer kan terughalen én hergebruiken. “De wanden zijn hol: we kunnen bijvoorbeeld de leidingen vervangen en de wanden opnieuw gebruiken. Klanten kunnen dus straks ook kiezen voor een ‘refurbished’ systeem. Naast verduurzaming van ons eigen pand en productieproces, gaan we dus ook bewust om met materiaalgebruik in onze producten. Klanten vragen hier steeds vaker gericht naar.”

Luchtbeheersing en energieverbruik
Luchtbeheersing is essentieel bij de producten van Interflow. “Je wilt geen stofdeeltjes in je operatiekamer, geen beestjes in je laboratorium, geen vuiligheid op je productielocatie: dat blaas je allemaal weg met schone lucht. Uit de plafonds van de units, cleanrooms en OK’s komt een luchtstroom die met een bepaalde snelheid wordt gecontroleerd en gefilterd. ‘Gebruikte’ lucht wordt afgevoerd, waardoor alle vuiligheid verdwijnt. Hoe schoner je de lucht wilt, hoe meer luchtwisseling er in een bepaalde tijd nodig is.” Samen met de klant wordt bepaald waar de luchtwisseling intensief moet zijn en waar dit iets minder frequent kan. “Ook in het kader van energieverbruik. Dat heeft bovendien met regelgeving te maken: alle kantoorgebouwen moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Stel je voor dat je als farmaceut een pand hebt met twee verdiepingen vol laboratoria: dan is het tijd om na te gaan denken hoe je met energie en schone lucht om wilt gaan. Wij denken graag mee!”

Personen en producten beschermen
Ook vanuit nichemarkten, zoals plantenveredeling, is vraag naar schone werkruimtes. “Hier is het belangrijk dat de luchtstroom naar de medewerker toe blaast, in plaats van andersom, zodat er niets vanaf de medewerker op een ander plantje terechtkomt. Dan krijg je namelijk kruisbestuiving. Hier gaat het om productbescherming, onze eerste categorie.”
De tweede categorie is personenbescherming. “Denk aan onderzoek naar asbest. Daarbij is het belangrijk medewerkers te beschermen tegen rondzwevende deeltjes.”
De derde categorie is de bescherming van zowel medewerkers als producten. “In zo’n veiligheidskabinet moet echt een ‘luchtgordijn’ hangen. Dit kabinet is volledig afsluitbaar waardoor niets van binnen naar buiten komt en andersom.”

Onderhouden, beheren en valideren
Van kleine veilige werkruimtes naar operatiekamers, tot en met enorme cleanrooms met volledige productielijnen: Interflow maakt het allemaal. “We pakken alles netjes in en zetten het op locatie in elkaar. De installatie en het leidingwerk doen we samen met vaste partners. Ook de bekende blauwe ziekenhuisdeuren komen van Interflow. Er zijn weinig partijen die, zoals wij, integraal werken; ontwerpen, bouwen én onderhouden. Wat ons extra uniek maakt, is dat wij ook beheren, monitoren en valideren. Ons validatieteam is het grootste van Nederland. We beoordelen ook cleanrooms en operatiekamers van collegabedrijven. Daar zijn allemaal richtlijnen voor: de ene ruimte moet eenmaal per jaar gecontroleerd worden, de andere wel viermaal. Wij kunnen ruimtes ook volledig monitoren op afstand. Als er iets niet in orde is, zoals de luchtstroom, de vochtigheid of de temperatuur, nemen we contact op met de Technische Dienst (TD) op locatie, als die aanwezig is. In andere gevallen, en als een TD het niet kan oplossen, komen we zelf ter plaatse.” Partijen die graag zien dat Interflow hen van A tot Z ontzorgt, worden op hun wenken bediend. “We zijn ons all-in pakket bovendien verder aan het ontwikkelen.”


‘Echt bijzonder’
Interflow blijft, ondanks de stijgende vraag en de wens verder te ontwikkelen, een nuchter Noord-Hollands bedrijf. “Betrouwbaarheid, integriteit en kwaliteit zijn onze pijlers. We zijn transparant en zeggen ook wel eens nee. We groeien alleen als dat op gecontroleerde wijze kan: we kunnen het ons niet permitteren in te boeten aan kwaliteit. Sterker nog: als we groeien, willen we ons kwaliteitsniveau nóg verder verbeteren. Dat doen we door innovatie, duurzame inzetbaarheid, automatisering en digitalisering.” Freriks besluit: “Het is echt bijzonder wat hier bij Interflow gebeurt. Dat merkte ik meteen toen ik hier binnenkwam. Ik heb dan ook tegen de mensen gezegd: ik vind het een eer om met jullie te mogen werken. En dat vinden onze gewaardeerde klanten gelukkig ook.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: